NYHETER 2022-09-21 KL. 14:16

Två månaders fängelse för cannabisinnehav

Av Rickard Gustafsson

I överklagan till hovrätten i Göteborg ville den 70-årige sydhallänningen få tingsrättens fängelsestraff för narkotikabrott mildrad till skyddstillsyn. Hovrätten avvisar helt och hållet mannens vädjan och fastställer tingsrättens dom på två månaders fängelse.

Två månaders fängelse för cannabisinnehav
Hovrätten i Göteborg anser att tingsrättens dom om två månaders fängelse för innehav av över 200 gram cannabis är korrekt. Foto: Arkivbild

I mitten av augusti 2021 gjorde Laholmspolisen en husrannsakan hemma hos den 70-årige mannen som är bosatt i en tätort i Laholms kommun. Patrullen hittade då en ansenlig mängd cannabis och cannabisharts i bostaden.

Mannen misstänktes för innehav på över 200 gram och åtalades för narkotikabrott vid Halmstads tingsrätt. Domstolen konstaterade att mannen flera gånger tidigare dömts för narkotikabrott och att den nya brottsligheten skett under skyddstillsyn efter en dom 2019.
På grund av att mannen återfallit i likartad brottslighet under prövotid sattes straffet till två månaders fängelse.

För hårt straff ansåg 70-åringen och överklagade tingsrättsdomen till Hovrätten för Västra Sverige i Göteborg. Där yrkade han på att få fängelsestraffet mildrat till skyddstillsyn. Ett yrkande som åklagaren satte sig emot.

Hovrätten konstaterar i en dom ifrån förra veckan att det inte framkommit några förmildrande omständigheter och att man delar tingsrättens bedömning om att två månaders fängelse är det korrekta straffvärdet.