NYHETER 2021-12-20 KL. 09:57

Tullverket varnar inför nyårsfirandet

Av Rickard Gustafsson

Tullverket varnar nu nyårsfirare för att köpa olagliga fyrverkerier och smällare på nätet från länder där de säljs lagligt. Många känner inte till att de är olagliga att föra in i Sverige och kan leda till åtal för smugglingsbrott.

Tullverket varnar inför nyårsfirandet
Tullverket utfärdar en varning till nyårsfirare som planerat att beställa fyrverkerier och smällare från utlandet. För att föra in pyrotekniska varor krävs tillstånd och utan tillstånd riskerar man åtal för smugglingsbrott. Foto: Tullverket

Under hösten har Tullverket gjort fler beslag än tidigare av olagliga fyrverkerier. Enbart sedan i september har 15 000 smällare fastnat i tullens nät.
– Vi vet att de används av kriminella men de beställs också av andra som kanske inte har förstått att de är olagliga, säger Martin Petersson, chef för Tullverkets kontrollavdelning.

De olagliga fyrverkerierna och smällarna beställs ofta på internet från länder där de är lagliga att sälja. Vanligaste länderna som svenskarna köper från är Polen, Tyskland och Tjeckien.
– Vissa bangers är kraftiga som sprängladdningar och kan orsaka mycket allvarliga skador på människor och egendom, säger Martin Petersson på Tullverket och berättar att årets beslag på 19 000 pyrotekniska produkter är nästan dubbelt så många som under hela 2020.

För att få föra in explosiva varor i Sverige krävs tillstånd och den som för in olaglig pyroteknik gör sig skyldig till smuggling.
Nyårsfirare bör alltså tänka efter innan man gör en till synes oskyldig nätbeställning. Fastnar paketet i tullen kan det leda till åtal för smugglingsbrott.
– Vår uppmaning är att låta bli att beställa olagliga smällare från utlandet, säger Martin Petersson.