Klik venligst
NYHETER 2023-05-17 KL. 13:45

Troligt vargangrepp – tre tackor dödades

Av Rickard Gustafsson

Ett troligt vargangrepp ägde rum tidigt på onsdagsmorgonen i Göstorp. Tre tackor har rivits till döds. En av tackorna var rejält sargad och halvt uppätet.
– Min granne är jägare och han tror att det kan ha varit två vargar som varit här, säger fårägaren och konstnären Jan Fagerholm.

Troligt vargangrepp – tre tackor dödades
Tre får har rivits, med all sannolikhet av varg, tidigt på onsdagsmorgonen på Jan Fagerholms och Siv Bergs gård i Göstorp, nära Antorpa sjö. Foto: Rickard Gustafsson

Texten har uppdaterats med citat efter att länsstyrelsens inventeringspersonal varit på plats

Göstorpsparet Jan Fagerholm och Siv Berg vaknade på onsdagsmorgonen till bedrövelse. Tre av besättningens 15 får hittades döda i hagen. En viss tur i oturen är att angreppet inte skedde i grannhagen där de övriga fåren, fyra tackor och åtta unglamm, samsas.

När Siv berättar om upptäckten förklarar hon att hon först trodde att det var plast eller en del av en presenning som blåst in i hagen.

På närmare håll förstod hon att det var hennes kära får som blivit attackerade.
– Jag klarar inte av att gå dit och titta på dem. Det ger mig mardrömmar om jag får se hur de har lidit, säger hon till LT och fortsätter:
– Jag tänkte inte ens tanken på att vi skulle behöva vara rädda för varg eftersom vi har fåren precis bredvid vårt hus, säger Siv sorgset.

Jan Fagerholm berättar att han senaste veckan läst i LT om att en vargduo synts i Knäred och Mästockatrakten och ringde direkt en granne som är jägare.

Grannen är övertygad om att det är ett vargangrepp, berättar Jan som därefter larmade länsstyrelsen.
– Eftersom det var så mycket som ätits på det ena fåret tror han att det kan varit två vargar som varit här. De måste ha hållit på en stund, säger Jan Fagerholm.


Jan Fagerholm klarar knappt av att titta på den döda och rejält sargade tackan som ligger uppfläkt i hagen. Foto: Rickard Gustafsson


Troligtvis har angreppet skett vid 05-06-tiden på onsdagsmorgonen.
– Vår hund Malte började skälla och uppträdde oroligt. Hundar känner ju lukter på långt håll och kanske finns det något samband med det, säger Jan som haft får sedan han flyttade till Göstorp i slutet av 1970-talet.

Paret berättar att de gärna vill bidra till att hålla landskapet öppet och att djuren också blivit en naturlig del av deras liv.
Siv och Jan betraktar fåren som husdjur och har namngett var och ett av dem, men efter den tidiga morgontimmens angrepp finns inte ”Jill”, ”Jane” och ”Maja” längre.
– Jag äcklas över det som hänt och är ledsen och besviken. Kanske att vi inte ska ha varg i södra Sverige där det finns så mycket boskap, funderar Jan.

Den närmsta tiden blir det extra jobb för Göstorpsparet.
– Fåren vi har kvar kommer vi nattetid att ta in i stallet, under en bra tid framöver. Nu får vi bara hoppas att vargen inte kommer tillbaka eller drabbar andra grannar som har får, säger Siv.

Huruvida det är vargarna som knäredsborna Rasmus Bengtsson och Isak Johansson såg för en vecka sedan mellan Knäred och Mästocka är oklart, men något som Länsstyrelsens rovdjursexperter med all sannolikhet kommer att undersöka.

Länsstyrelsens särskilda inventeringspersonal befann sig senare under dagen på Fagerholms och Bergs gård i Göstorp.
– De sa att allt tyder på att det var varg, men de kunde inte med säkerhet fastslå det, säger Jan Fagerholm.

Inventeringspersonalen tog dna-prov (salivrester) på de rivna fåren och proven ska nu analyseras.


I grannhagen springer de tolv resterande fåren på Jan Fagerholms och Siv Bergs gård. Till kvällen kommer de att tas in i stallet för att skyddas från ytterligare attacker. Foto: Rickard Gustafsson