NYHETER 2023-12-08 KL. 14:59

Trögt för Jessicas julklappsinsamling

Av Johan W Jönsson

För nionde året i rad delar Jessica Enoksson på Änglagårdens Give & Get ut julmat och julklappar till familjer som har det tufft. I år är det tuffare än någonsin.
– Även många som tidigare har haft det bra kämpar nu. Det är förfärligt. Min telefon håller på att brinna upp av alla meddelanden och samtal från behövande, säger Jessica.

Trögt för Jessicas julklappsinsamling
Insamlingen på julskyltningen har aldrig tidigare gått så trögt som den gjorde i år. Även om många har det tufft nu hoppas Jessica att det ska lossna så att hon kan hjälpa många av dem som har det allra tuffast. Foto: Eva Salander

Hon har fått fler ansökningar om hjälp än någon gång tidigare. Samtidigt går insamlingen av pengar och julklappar trögare än någonsin.

– Jag ska hjälpa så många jag bara kan. Men alla kan inte få hjälp och det gör ont i mig. Samtidigt är det tuffa tider för de flesta nu, säger Jessica.

Julmaten står i centrum. Att kunna hjälpa så många barnfamiljer med en kasse fylld av livsmedel är det som prioriteras högst av Jessica.

– Det viktigaste i år är julmaten. Det är betydligt fler som frågar efter julmat än något annat. Jag hjälper främst lokalt men folk från hela Sverige hör av sig.

För pengarna som kommer in fyller Jessica en kasse med julmat. Den innehåller bland annat skinka, prinskorv, köttbullar, olika sorters kål, julgodis och julmust.

– Jag köper inte lax. Det blir den vanliga julmaten. Varje kasse kostar cirka 1 000 kronor. Jag kör själv runt med dem. De som bor längre bort får presentkort.

Jessica är noggrann med att presentkorten inte får gå till spel, tobak eller alkohol. Presentkorten hämtas ut i livsmedelsbutiker och kan bara användas där.

– Det ska gå till rätt grejer! Sedan kan jag inte ha 100 procents koll men jag sållar hårt, och det får jag alltid göra trots att det är svårt. Jag går på min magkänsla.

Precis som vanligt tar hon också emot julklappar. Det har dock kommit in betydligt färre i år än tidigare. Det var inte många som skänkte på julskyltningen.

– Vanligtvis kommer många fram men inte den här gången. Lykkemaja skänkte två påsar och några privatpersoner skänkte lite men det blev inte jättemycket.

Jessica Enoksson på Änglagårdens Give & Get har hjälpt behövande familjer kring jul i tio år. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

Tidningarnas reportage brukar dock göra susen för insamlingen som pågår ända fram till julafton. Bland de som redan skänkt finns Lions och Stationens bok- och kaffeshop.

– Vi hade egentligen vår sista utdelning för ett tag sedan då Ungdomsbrandkåren fick ett bidrag. Men vi skrapar på botten av skattkistan och ger det sista vi har till Jessica, säger Nils Danred.

– Jag bli alldeles rörd av alla de som vill hjälpa till och jag vet inte hur jag ska tacka dem. En liten tjej har samlat pant hela året och vill skänka pengarna till oss. Man blir varm i hjärtat!

Också på Hallarna går det att stötta Änglagårdens Give & Gets insamling, och även andra liknande verksamheter, genom att köpa en julklapp som sedan lämnas in i infodisken.

I år öppnar Jessica åter upp sitt hem på julafton. Det har hon gjort under flera år tidigare men under tre år har just själva dopparedagen ägnats åt familjen.

– Nu har vi inga småbarn och min dotter ska till sin pappa. Så vi kör öppet hus. Den som vill får komma och vi fokuserar på de som är helt ensamma, säger Jessica.

Det går att lämna julklappar på Motorhalland i Laholm och ute på gården i Ösarp. Jessica hoppas att det nu ska lossna med pengagåvor och klappar.

– Som det är nu kan jag kanske hjälpa 15 familjer. Förra året kunde jag hjälpa 25. Jag delade ut 2 000 julklappar i fjol. Än så länge har jag bara 200. Så det är stor skillnad.

– Jag känner panik inför varje jul. Det sitter barn som inte har och inte kommer få. Jag vill verkligen tacka alla som bidrar. Familjerna som får hjälp är så tacksamma, avslutar Jessica.