NYHETER 2023-09-10 KL. 12:46

Tredje året med skördemarknad i Fågelsång

Av Joakim Ormsmarck


Årets skördemarknad på Fågelsångs festplats lockade utställare och besökare från såväl närområdet som lite mer långväga som Bjärehalvön, Örkelljunga och Varberg. Som tidigare år stod hantverket och det småskaliga i fokus och som grädde på moset bjöds det på strålande solsken. Som varje år om vi får tro arrangörerna.

Tredje året med skördemarknad i Fågelsång
Skördemarknaden lockade besökare i alla åldrar. Foto: Julia S Ormsmarck

För tredje året i rad var det under söndagen dags för Skördemarknad på Fågelsångs festplats i regi av duon Ebba Olsson och Linnéa Blomster, som själva beskriver marknaden som en idé som kom under pandemin och som nu kommit att bli en tradition för såväl utställare som besökare. Själva är de både arrangörer och utställare, Ebba med sin blomsterbutik och Linnéa med sin och makens gemensamma gårdsbutik.

– Vi har tjugofem utställare i år så det är något mindre än förra året, berättar Ebba. Men vi har inte lagt så mycket fokus på antal utan mer att det ska bli en bra mix för besökarna, det ska finnas något för alla helt enkelt.

Boel Bindby och maken Ingemar var på plats med sin ost från Hishult. Foto: Julia S Ormsmarck

En av de första utställarna LT:s utsända springer på är Boel Bindby som står vid entrén och bjuder besökarna på sin egenproducerade blåmögelost från gårdsmejeriet i Hishult. En bra start för smaklökarna som helt klart kommer att få arbeta om de ska ta sig igenom alla upplevelser som väntar bland utställarna.

Rut & Axel var på plats sina vackra produkteri metall. Foto: Julia S Ormsmarck

Doften av grillat ligger över festplatsen och för den som är hungrig finns såväl grillad korv, lammburgare och fika att äta sig mätt på.

Till detta kommer allt det som det bjuds i de olika marknadsstånden.

Anna Kurtsson och Markus Sivertsson brinner för hettan skulle man kunna säga. Foto: Julia S Ormsmarck

En duo som är plats för första gången är Anna Kurtsson och Markus Sivertsson. Hemma på gården utanför Hov på Bjärehalvön odlar de hela 170 olika chilisorter som förädlas till såser, marmelader och en hel del annat som Anna skapar hemma i köket. Allt under namnet Brännälsachili.

– Det började som en hobby med fyra plantor och nu är det uppe i 700, berättar Markus.

Ebba Olsson är en av arrangörerna men också utställare med sin blomsterbutik. Foto: Julia S Ormsmarck

Från Bjärehalvön kommer även Elin Elofsson och Marina Hjalmarsson som driver Blomfältet tillsammans, även de är debutanter i Fågelsång.

– Vi är ute på en del marknader nu under hösten och hittade denna på Facebook, berättar Elin. Vi kände att detta passade oss perfekt och det är en så härlig miljö här.

Elin och Marina hade kommit från Bjärehalvön med sina pumpor, blommor och grönsaker. Foto: Julia S Ormsmarck

Hur går försäljningen?

– Jättebra hittills, vi har redan slut på blomkålen men vi har en hel andra grönsaker, blommor och pumpor så vi ska nog klara oss, skrattar Elin

Från granngården kom Ewa och Louise, den sistnämnda dock numera boende i Skara. Foto: Julia S Ormsmarck

Även om de flesta utställarna är lokala så finns det några som i det närmaste kan beskrivas som hyperlokala. Ewa Nilsson kommer från granngården och har med sig lammskinn, ullhantverk, ägg och en del grönsaker. Med sig till marknaden har hon även dottern Louise Lundahl som ställer ut sina blomstersmycken.

– Som pensionär får jag sysselsätta mig lite, berättar Ewa, och när det är en marknad på gångavstånd är det självklart att jag vill vara med. Allt jag säljer kommer från gården.

Louise Lundahl bor numera i Skara men kommer från Fågelsång. Hennes smycken skapas av riktiga blommor och blad. Foto: Julia S Ormsmarck

Linnéa Blomster driver en småskalig gårdsbutik tillsammans med maken hemma på Hallandsåsen, när hon inte arrangerar Skördemarknad i Fågelsång. Foto: Julia S Ormsmarck

Att arrangera en skördemarknad i september kan vara riskfyllt med tanke på vädret men Ebba och Linnéa kan konstatera att de hittills haft tur med vädret varje år. Årets marknad är inget undantag, när LT:s utsända lämnar Fågelsång skiner solen över parkeringen och bilarna fortsätter att anlända, förmodligen är Elin och Marina inte de enda som säljer slut idag.