Klik venligst
NYHETER 2023-12-18 KL. 06:02

Träffpunkterna som sätter guldkant på tillvaron

Av Tommy Paulison

Välsmakande risgrynsgröt med saftsås, julig skinksmörgås, julmust, tårta och inspirerande julklappsspel. Inte undra på att detta uppskattades bland drygt 20 gäster i Ränneslövs GIF:s klubbstuga, som är en av tolv synnerligen omtyckta träffpunkter i kommunen.

Träffpunkterna som sätter guldkant på tillvaron
Julklappsspelet lockade till många skratt runt bordet där deltagarna var uppdelade i två lag. Foto: Tommy Paulison

Det kan inte nog poängteras vad dessa programinslag betyder, inte minst för alla ensamma. Ullabussen såg till att Skottorps och Skummeslövs gäster kom till Ränneslöv och Björkvallen för några timmars härlig samvaro.

Samordnarna Monica Ottosson och Carola Nilsson tog emot och tillsammans med Margit Eriksson, en av flera frivilliga, så bjöd man till bords.

Träffpunkterna erbjuder digra program med allt från promenader till utflykter.

– Vi har en del som vi gör tillsammans med Randerslund, bland annat med musik, så att fler kan få lyssna och vara med berättar Monica Ottosson.

Carola Nilsson och Monica Ottosson är samordnare för Träffpunkterna som erbjuder många olika aktiviteter. Foto: Tommy Paulison

Lika stora är inte möjligheterna för de som bor på kommunens särskilda boenden.

– Nej, tyvärr, säger Carola.

– Tidigare kunde jag till exempel avsätta sex dagar i månaden för att förbereda olika grejer. Idag är den siffran nere på tre timmar i veckan. Det säger sig själv att det är en avsevärd försämring.

– Vi har helt enkelt inte tid att göra det vi tänkt, förklarar Carola.

Efter pandemin märktes en rejäl nedgång vad gäller bokning av Ullabussen. Utflykterna från flera av hemmen har sedan minskat allt eftersom då personalen fått mindre tid att arrangera och boka utflykter av olika slag.

– Klart vi hoppas på en förändring på den punkten, allt för de äldres välbefinnande och sociala tillvaro. Nerdragningarna slår ju direkt mot de boende, poängterar både Carola och Monica.

Kjell-Arne från Skottorp slog ettor och sexor i mängd och hade som mest fem paket framför sig. Foto: Tommy Paulison

Träffpunkterna däremot fungerar synnerligen väl.

– Ja, det handlar nog om 200 olika aktiviteter per år på våra tolv träffpunkter, berättar Monica.

Hasslöv (Hembygdsgården), Hishult (Byalagets lokal), Knäred, (Smedjebacken), Laholm (Lingården), Mellbystrand (Hökagården), Ränneslöv (Björkvallen), Skottorp (Elsa Birgers väg) Skummeslöv (Skoskumsgården), Vallberga (Buketten på Astervägen), Veinge (Solhemmet), Våxtorp (Slättvägen 2 A) och Ysby (Kyrkstallarna). Där finns kommunens träffpunkter.

– Det bästa med verksamheten är att de som är intresserade kan åka till vilken träffpunkt de vill, berättar Monica.

Utbudet är som skrivet väldigt stort. Vill man spela bingo eller kortspel, så går det. På Hökagården lockar man bland annat med matlagning som leds av Tomas Knutsson. Pubaftnar, korvgrillning, hattparad eller som i Ränneslöv, julfest.

Björkvallen i Ränneslöv bjöd onekligen på julstämning. Par blandat med ensamma satte sig till bords och man behövde inte lång stund för att förstå vad stunden betyder. En social samvaro, att prata bort ett par timmar i glada vänners sällskap.

Carola Nilsson i samspråk med Evy Andersson från Skummeslöv, som stortrivdes och njöt av både skinkmacka och risgrynsgröt. Foto: Tommy Paulison

Evy Andersson från Skummeslöv var en av de som uttryckte sin glädje över att med hjälp av Ullabussen, ihop med några bekanta, få åka till Björkvallen och trivas ihop.

Carola och Monica hade tillsammans fixat julklappar till julklappsspelet. När väl reglerna klargjorts blev det full fart på tärningarna. Efter både ettor och sexor hamnade julklapparna kors och tvärs över bordet till glada skratt.

Allting slutade i bästa samförstånd, förstås, där var och en fick minst ett julpaket att öppna. Att träffarna är guld värda är lätt att förstå.

– Vi når många, men självklart finns det plats för fler. Vi vet också av erfarenhet att när vi väl får med någon så vill den personen gärna vara med igen, avslutar Carola och Monica.

I januari 2024 kommer nya programinslag för träffpunkterna, som betyder väldigt mycket för väldigt många.

Carola Nilsson, Monica Ottosson och Margit Eriksson bjöd in till fest i Ränneslövs GIF:s klubbstuga. Foto: Tommy Paulison