NYHETER 2022-01-19 KL. 14:09

Totalkvaddade bilen – drack öl och snaps före olyckan

Av Rickard Gustafsson

Berusad på öl och snaps tappade 44-åringen kontrollen över bilen, ner i diket, och kraschade in i en träddunge. Nu fälls han för grovt rattfylleri och olovlig körning till villkorlig dom och samhällstjänst.

Totalkvaddade bilen – drack öl och snaps före olyckan
En 44-årig man har dömts för grovt rattfylleri och olovlig körning i Halmstads tingsrätt. Foto: Rickard Gustafsson

Det var på kvällen den 8 september ifjol som den 44-årige mannen körde på länsväg 552 i norra delarna av Laholms kommun. I alldeles för hög hastighet förlorade han kontrollen över bilen, ner i ett åkerdike, och fortsatte därefter in i en dunge med träd.

När räddningstjänst och polis kom till platsen kunde de konstatera att bilen var totalförstörd och att mannen ådragit sig skador.

Misstanken att mannen var påverkad kom omgående och det visade sig senare att mannen hade tillräckligt med alkohol i blodet för att åtalas för grovt rattfylleri.

44-åringen har erkänt att han druckit två öl och två snapsar innan olyckan och att han körde fortare än tillåten hastighet. Dessutom saknade han giltigt körkort.

Halmstads tingsrätt dömer mannen för grovt rattfylleri och olovlig körning och skriver i domen att brottets art talar för fängelsestraff i en månad.
Men eftersom 44-åringen tidigare är ostraffad och Frivården kommit fram till att återfallsrisken är låg valde domstolen att ge honom en andra chans. Straffet blev därför villkorlig dom med 50 timmars samhällstjänst.

44-åringen döms också att betala 5 000 kronor till staten, vilket är merparten av kostnaderna för hans försvarsadvokat. Dessutom får han stå för kostnaden för provtagning och analys med 400 kronor.