NYHETER 2022-09-26 KL. 13:56

Tjuvrajder mot stora lantbruksföretag

Av Rickard Gustafsson

Tjuvar på jakt efter gps-utrustning slog under helgen till mot två av kommunens största lantbruksföretag. Både Stäme Lantbruks AB och Våxtorps Lantbruks AB blev av med utrustning för sexsiffriga belopp.
– Det är snyggt avmonterat. De har tagit god tid på sig, säger Anders Nilsson chef för Våxtorps Lantbruk i Skråmered.

Tjuvrajder mot stora lantbruksföretag
Tidigt på måndagsmorgonen hade Anders Nilsson och Våxtorps Lantbruks AB i Skråmered påhälsning av tjuvar. Okända gärningspersoner stal då gps-utrustning på två traktorer till ett värde av cirka 200 000 kronor. Foto: Johan W Jönsson/Arkiv

Under helgen slog okända gärningsmän till på två olika lantbruk – i Stäme och i Skråmered. Stölderna ska ha ägt rum med ett dygns mellanrum.
På båda ställena har tjuvarna gett sig på två traktorer och stulit gps-utrustning för totalt runt 400 000 kronor.
– Stölden i Stäme skedde under natten till söndag och den i Skråmered tidigt på måndagsmorgonen, säger Daniel Bergman, biträdande förundersökningsledare vid Laholmspolisen.

Anders Nilsson på Våxtorps Lantbruk berättar att tjuvarna med all sannolikhet varit på plats i Skråmered vid 04.30-05.00 på måndagsmorgonen.
– Det regnade mellan 02 och 03 och de har lämnat spår efter sig när de klättrat med grusiga skor på motorhuven. Hade det skett innan dess så hade det inte blivit några spår. Polisen har varit här och de lade ner mycket jobb på att säkra spår, säger Anders Nilsson.

Nilsson berättar att tjuvarna tagit god tid på sig och varit noggranna för att inte förstöra utrustningen.
– De har inte klippt några kablar utan det är snyggt avmonterat. De har tagit god tid på sig och skruvat av antennerna på taket och skärmarna inne i traktorerna.

Svenska jordbruk är numera väldigt datoriserade och gps-utrustningen är av stor vikt för lantbrukarna i deras dagliga arbete. All data och information om växtodlingen, körrutter med mera för att optimera och effektivisera lantbruket finns lagrad i gps-boxarna. Anders Nilsson berättar dock att det finns backup på datan och att den är lagrad i en molntjänst.

Tjuvarnas tajming kunde tack och lov varit sämre. Höstsådden är precis avklarad.
– Det hade varit betydligt värre om de hade varit här för en vecka sedan, men det är jäkligt tråkigt och det tar viktig tid från annat, säger Anders Nilsson.

Att få hem ny utrustning i tid till höstskörden bör gå fint.
– Jag har kollat upp det nu under förmiddagen och det finns utrustning i Sverige. Så vi bör kunna använda de här traktorerna igen om en vecka.
Laholmspolisen har genomfört teknisk brottsplatsundersökning på båda platserna och lyckats säkra spår. I nuläget finns ingen misstänkt för stölderna men polisen misstänker att det kan vara samma gärningspersoner.


Under natten till söndag stals gps-utrustning i traktorer på Janne Bengtssons gård i Stäme. Foto: Johan W Jönsson/Arkiv