NYHETER 2023-09-05 KL. 15:23

Tillfällig flaggdag för att hylla Kungens 50 år på tronen

Av Rickard Gustafsson

Regeringen har fattat det ovanliga beslutet om att införa en tillfällig allmän flaggdag för att högtidlighålla att H.M. Konungen Carl XVI Gustaf varit Sveriges statschef i 50 år. I förra veckan mejlade statsminister Ulf Kristersson till kommunrådet Ove Bengtsson (C) och bjöd in Laholm till flaggfirandet. Kommunen ställer självfallet upp.
– När statsministern kallar så får man stå i givakt, säger Bengtsson med ett skratt.

Tillfällig flaggdag för att hylla Kungens 50 år på tronen
Kommunrådet Ove Bengtsson berättar att Laholms kommun naturligtvis hörsammar statsminister Ulf Kristersson önskemål om att extraflagga för Sveriges monark. Foto: Rickard Gustafsson/Bildbyrån

Den 15 september har Sveriges monark suttit hela 50 år på tronen. Värt att fira lite extra tyckte regeringen och fattade beslutet om tillfällig allmän flaggdag.

Statsminister Ulf Kristersson skickade därefter ut mejl till Sveriges kommuner och regioner om att delta i firandet.

En av mottagarna var Laholms kommunråd Ove Bengtsson som inte var dag mejlar med regeringschefen.

– Nej, det gör jag verkligen inte. Det är bara han som mejlar med mig, skämtar Ove Bengtsson.

– Det är första gången jag fått ett mejl från en statsminister, däremot har jag fått mejl från Annie Lööf när hon var vice statsminister.

Kristersson berättar i mejlet att han tänker hissa flaggan både på Rosenbad och Harpsund och önskar att Laholm ska fira Kungen tillsammans med honom genom att delta i att ”måla landet i blått och gult”.

Den 15 september har blivit en tillfällig allmän flaggdag för att hylla att Sveriges Kung Carl XVI Gustaf suttit på tronen i 50 år.

Foto: Bildbyrån

Önskemålet kommer att tillfredsställas.

– Ja, det gör vi naturligtvis. Utanför Stadshuset kommer vi givetvis att flagga och jag förutsätter att vi kommer göra det även på alla andra platser där vi har flaggstänger. Det är en fin gest tycker jag, 50 år är en imponerande tid, säger Ove Bengtsson.

Hur ska du själv fira Kungens 50 år på tronen?

– Jag är uppbokad med möten hela dagen, så det blir i olika sammanträdesrum. Möjligtvis att jag och hustrun dukar upp lite extra på fredag kväll med en sverigeflagga på bordet. Det är ju en historisk händelse.

Bengtsson berättar att han deltagit i ett visst kungligt firande tidigare, när han var ung påg.

– Jag har faktiskt gått högvakten, 1982, när jag gjorde militärtjänst på Berga Örlogsskola. Så när Madeleine döptes i augusti det året var jag med och sköt salutskotten på Slottsholmen.