-
NYHETER 2022-11-10 KL. 17:44

Tårar och hopp på näringslivsdagen

Av Johan W Jönsson

Inte ett öga var torrt när Emma Schols berättade hur hon räddade sina sex barn ur ett brinnande hus, överlevde och kom tillbaka till livet. Under en späckad näringslivsdag i Laholm var sexbarnsmammans föredrag det starkaste. ”Min berättelse avslutas med mycket hopp och jag hoppas att den blir en liten tankeställare”, säger Schols till LT.

Tårar och hopp på näringslivsdagen
Emma Schols fick stående ovationer efter sin gripande föreläsning på näringslivsdagen i Laholm. Foto: Johan W Jönsson

Näringslivsdagen i Laholm var tillbaka i nuvarande form för andra året i rad. Föreningarna Offensiva och Attraktiva Laholm, Winnet och Made in Laholm arrangerade.

Under dagen fick deltagarna lyssna på inspirerande föreläsningar av konstnären Mikael Genberg, nämnda Emma Schols och Nibe-VD:n Gerteric Lindquist.

Temat är återkommande: ”Vad är det som gjort det omöjliga möjligt i Laholm”. Under det temat förde konferencier Håcan Nilsson samtal med tre lokala företagare som lyckats.

My Eriksson på Hotell Bella Luna, Benjamin Edman från Edmans Bönhus och Tanja Ohlsson Öhrn som driver barnbutiken Lykkemaja fick alla berätta sina historier från scen.

– Vi har haft en fantastisk dag! Det var lite tungt efter Emmas (Schols) föreläsning. Den var otroligt gripande, säger Birgitta Persson som är ordförande i Offensiva Laholm.

Först ut bland föreläsarna var Mikael Genberg. Han höll ett inspirerande föredrag. Många visste på förhand att han är ”lite galen” men konstnären är något extra.

– Han har verkligen gjort det omöjliga. Han har vågat och har testat och testat och testat igen och lyckats. Det var riktigt kul och inspirerande att lyssna på honom, säger Birgitta.

Efter panelsamtalet där publiken fick lyssna på de tre drivna lokala företagarna äntrade Emma Schols scenen med sitt starka föredrag.

På morgonen den 3 september 2019 började det brinna i hennes familjs hus. Emma var själv hemma med sina sex barn och på ett mirakulöst vis fick hon ut allihopa oskadda ur huset.

– Jag tänkte att har jag satt sex barn till världen så ska sex barn ut. Det var det enda jag hade i huvudet, berättar Emma som fick brännskador på 93 procent av kroppen.

Hon förklarar att hon inte känner sig som en hjälte. Hon gjorde det hon tror att alla föräldrar skulle göra för sina barn.


Konferencier Håcan Nilsson i panelsamtal med Tanja Öhrn på Lykkemaja, My Eriksson på Hotell Bella Luna och Benjamin Edman på Edmans Bönhus. Foto: Johan W Jönsson


Det tog tid
för Emma att komma tillbaka. Hon svävade mellan liv och död och sövdes och opererades 70 gånger.

– Jag fick lära mig allt från början igen. Men jag kom hem och tillbaka tidigare än vad någon hade trott, säger Emma som fått flera insikter efter det hon varit med om.

Hennes berättelse handlar inte bara om hur hon räddade sina barn ur lågorna. Den handlar också om hur hon kommit tillbaka till livet.

– Jag tycker att alla ska fråga sig själva vad det är som är viktigt på riktigt. Det enda jag ville när det var som sämst var att få se och krama mina barn igen.

Det Emma varit med om har också givit henne en chans att bli en förebild för sina barn och för andra. Bland annat genom att visa att man duger precis som man är.

Som avslutning skickade hon med tre tre råd: Tänk på att ingen är mer än människa. Prata med andra, inte om andra. Lev livet - gör det ni drömmer om - ta er tid.

– Det känns för mig att berätta. Men det stärker mer än vad det tar. Jag och barnen mår bra idag. Den här historien har viktiga budskap som kan göra gott för andra, säger Emma till LT.

– Det är en tung och smärtsam berättelse men samtidigt är den hoppfull. Det hoppas jag att de som lyssnar får med sig, säger Emma.

Den karismatiske Nibe-VD:n Gerteric Lindquist var sist upp på scen och berättade om sin egen och företagets fantastiska resa.

Det blev som ni hoppades?


– Absolut! Det blev jättebra! Det är 230 personer som deltagit under dagen. Visst hoppades vi på 300 med det här programmet men vi är jätteglada för 230, avslutar Birgitta Persson.


Peter S Larsson, näringslivschef på huvudsponsorn (tillsammans med banken) Laholms kommun, Birgitta Persson från Offensiva Laholm, Sara Linnarsson från Winnet och Peter Wallgren Made in Laholm sken ikapp i synkade kläder. Foto: Johan W Jönsson