Av Peter Jakobsson
Allmänhetens hjälp önskas nu för att övervaka erosion och andra förändringar på kusten i Laholmsbukten. Genom foton som tas i en ställning vid bryggan i Skummeslöv kommer Statens Geotekniska Institut kunna kartlägga förändringarna.
– Vi hoppas allmänheten ska tycka det är kul att hjälpa till med forskningen.
Det har dykt upp en liten ställning på handrelingen i början av den stora bryggan i Skummeslöv. Det är en fotoställning som är en del i ett projekt för medborgarforskning inom kustförändring. Bakom initiativet står Statens geotekniska institut (SGI) som nu hoppas på delaktighet från allmänheten.
– Det är en typ av medborgarforskning där vi vill se hur allmänheten kan hjälpa till med att övervaka kusten för att upptäcka erosion och andra förändringar på kusten i ett längre perspektiv, förklarar Dominika Nordh, Geovetare på Statens Geotekniska Institut.
Kustområdet i södra Sverige förändras successivt, exempelvis av stigande havsnivåer, stormar och kraftiga regnfall. Dessa förändringar kan ske långsamt eller vara mycket snabba. Genom projektet som kallas CoastSnap kan alla bidra till övervakningen av kustlinjen. Metoden kommer från Australien och finns i drygt 20 länder. Nu har de första stationerna satts upp i Sverige och de finns i Ystad, Båstad och Skummeslöv.
– Det är en kul sak att lokalsamhället kan hjälpa till med detta, säger Dominika.
I Skummeslövsstrand sitter fotostationen på kanten av den nya stora bryggan. Foto: Peter Jakobsson
Stationerna installerades för tre veckor sedan och vissa har direkt förstått vad det handlar om, eller läst på infoskylten som finns vid varje station.
– Vi har börjat få en del bilder redan, det kommer i lite omgångar. En del av vår forskning är också att se hur involverade allmänheten har lust att bli i ett projekt likt detta, förklarar Dominika.
Det går till så att man placerar sin mobiltelefon i ställningen, liggandes, och tar en bild utan zoom. Sen scannar man en QR-kod på infoskylten och mailar bilden till SGI eller delar den på Instagram eller Facebook med hashtaggen som finns på infoskylten.
På informationsskyltar förklaras hur det går till och var man skickar bilden. Foto: Peter Jakobsson
Första resultaten av projektet dröjer ett tag.
– Ju fler bilder vi får in desto bättre resultat kan vi få från forskningen. Men det tar lite tid innan man kan se förändringar på kusten där de finns. Mot slutet av året kanske vi kan göra första sammanställningarna på hur det gått. Eventuellt behöver vi vrida lite på ställningarna eller göra andra justeringar också, säger Dominika.
Bild tagen med mobilen genom ställningen. Dessa bilder smalar Statens geotekniska institut nu på för att se förändringar över tid. Foto: Peter Jakobsson
Nu hoppas SGI att folk vill hjälpa till i projektet.
– Vi hoppas att det blir givande för allmänheten att känna att de bidrar, vi kommer dela resultaten med kommunen och berätta vad vi får ut av det, lovar Dominika Nordh.