NYHETER 2022-05-06 KL. 19:09

Sydhallänning häktad för grovt narkotikabrott

Av Rickard Gustafsson

En 64-årig man från Laholms kommun har häktats på sannolika skäl misstänkt för grovt narkotikabrott. Sydhallänningen är den fjärde personen som häktats i en omfattande narkotikabrottsutredning som leds av chefsåklagare Lena Medelius vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Sydhallänning häktad för grovt narkotikabrott
Den 64-årige sydhalländske mannen är tillsammans med flera andra yngre män misstänkt för grovt narkotikabrott. Han sitter just nu häktad i väntan på rättegång. Foto: Arkivbild

Nationella åklagaravdelningens enhet mot internationell och organiserad brottslighet utreder just nu grov narkotikabrottslighet i Halland och Göteborg. I nuläget figurerar sex män som misstänkta i utredningen som innefattar grovt narkotikabrott, grov narkotikasmuggling, försök till grov narkotikasmuggling och grovt vapenbrott.

Redan i mars grep polisen tre falkenbergare i 20-30-årsåldern och de har sedan dess omhäktats två gånger. Måndagen den 2 maj var det dags för nästa gripande. En 64-årig man, bosatt i ett mindre samhälle i Laholms kommun, togs av polis efter att ha varit anhållen i sin frånvaro sedan den 22 april.

Vad 64-åringen gjort eller varit delaktig i är i skrivande stund oklart. Chefsåklagare Lena Medelius har lagt locket på.

Hon hänvisar till förundersökningssekretess och berättar att utredningen befinner sig i ett känsligt läge då fler gripanden kan vara nära förestående.
– Det finns fler misstänkta och därför kan jag inte säga något just nu, mer än att han på sannolika skäl är misstänkt för grovt narkotikabrott i Halmstad, säger Lena Medelius som inte vill uttala sig om vilken roll den misstänkte 64-åringen haft i knarkaffärerna.

Under onsdagens häktningsförhandling i Halmstads tingsrätt beslutade domstolen att 64-åringen ska häktas och han åläggs med ett koppel av restriktioner för att inte försvåra eller förstöra den fortsatta utredningen.

Vilken typ av narkotika och hur stora kvantiteter som de fyra häktade männen befattat sig med vill chefsåklagaren inte kommentera, men konstaterar att det är över gränsen för grovt narkotikabrott och minimistraff på två års fängelse. Klart är dock att brotten ska ha ägt rum i Göteborg, Halmstad och Falkenberg.

Den åklagarledda polisutredningen har pågått i flera månader men börjar nu närma sig sitt slut.
– Jag räknar med att väcka åtal i början av juni. Då kommer jag att kunna svara på frågor, säger Lena Medelius.

LT har utan framgång sökt 64-åringens advokat.