Klik venligst
NYHETER 2022-11-28 KL. 16:26

Susanne räddade sina får från ny vargattack

Av Carina Nilsson

Under söndagskvällen fick Susanne Bååth Jacobsson i Veinge närkontakt med en varg som närmade sig hennes får i hagen intill gården.

– Vi var väldigt nära vargen och den verkade inte alls rädd för oss, men vi fick i alla fall in fåren i säkerhet, säger hon.

Susanne räddade sina får från ny vargattack
Susannes får är nu installade för resten av hösten och vintern. Foto: Privat

Tidigare under hösten dödades sju av Susannes får vid en vargattack. Då befann sig fåren på bete en bra bit ifrån gården.

– Efter den vargattacken tog vi hem dem närmre gården och stallade in dem. Men fåren vill helst vara ute om de själva får välja. Det finns fortfarande gräs för dem att beta så nu har de gått i en hage alldeles intill gården där det är öppet landskap så att vi kan ha koll på dem, säger Susanne och fortsätter:

– Vi bor dessutom bara cirka 500 meter ifrån Veinge samhälle med gatlampor nästan hela vägen hem till oss. Till skolan är det bara 800 meter.

Under söndagen hade Susanne blivit förvarnad om att en varg fanns i trakterna.

– Djungeltelegrafen gick – någon hade sett en varg i närheten bara ungefär 500 meter ifrån vår fårhage, säger hon.


Susannes får utsattes för en vargattack tidigare i höstas på en betesmark närmre skogen. Då mist hon sju får. Foto: Privat


Susanne tog sig ut i mörkret tillsammans med sin man och vänner.

– Vi ville ta in djuren men det är inte helt lätt i mörkret så vi körde först ut med bilen för att vi skulle kunna lysa och se. Rätt vad det var sprang vargen över åkern, säger Susanne.

I hagen fanns ett fyrtiotal får.

– Men jag tror aldrig att de märkte vargen, de hade fokus på billyktorna och på oss i mörkret.

Susanne och hennes man stannade i bilen och lyckades köra mellan fåren och vargen och på så sätt mota bort den.

– Vi satt ju i bilen så vi var inte rädda på det viset, och vi hade bara fokus på att skydda fåren. Men vargen verkade inte ett dugg rädd för oss och vi var oroliga för vår hund. Vi behövde vallhunden för att få in fåren och vi höll henne tätt intill oss hela tiden, säger Susanne.

Med gemensamma krafter fick de in fåren, som nu kommer att få stå på stall fram till våren. Vargen försvann ut i skogen igen.

Susanne har varit i kontakt med länsstyrelsen angående händelsen, eftersom det nyligen sköts en varg vid en skyddsjakt i Småland.

– De blev lite förvånade på länsstyrelsen över att det fanns en varg till nu.

Susanne säger att de kommer att fundera på framtiden under vintern.

– Vi vill inte sluta med fåruppfödning det är en del av vårt levebröd. Men vi behöver veta om det här är den nya verkligheten vi har att förhålla oss till. Det är viktigt att vi som har djurproduktion får tydliga signaler från myndigheterna om vad vi behöver anpassa oss till, säger hon och fortsätter:

– Hittills har vi mest haft enstaka angrepp här nere hos oss, men ska vi ha mer varg behöver vi myndigheternas hjälp med stängsling och annat, annars är framför allt den biologiska mångfalden i fara. De marker som är beroende av bete kommer att växa igen, säger Susanne.