NYHETER 2022-04-18 KL. 07:58

Stugföreningen: Mellbyvägen är ingen genomfartsväg

Av Johan W Jönsson

Mellbyvägen i Mellbystrand är inte en genomfartsväg. Det är tydligt skyltat i båda ändar ”gäller ej genomfart”. Men det är det få som bryr sig om. ”Det är väldigt många som kör här och 90 procent kör bara rakt igenom. Det är ingen som bryr sig om skyltarna”, säger Lennart Bengtsson från stugföreningen Ekorren.

Stugföreningen: Mellbyvägen är ingen genomfartsväg
Lennart Bengtsson och Peter Furenberg från stugföreningen Ekorren vid Mellbyvägen, som inte är någon genomfartsväg. Foto: Johan W Jönsson

Skyltarna har funnits sedan 1990-talet och problemet är gammalt men nu har de boende i området tröttnat. Periodvis kan det nästan vara kö längs vägen och få håller hastigheten.

– Kommer man från Kustvägen tjänar man väl ett par hundra meter om man kör det här hållet. Men det är ingen genomfartsväg, säger Peter Furenberg från Ekorren.

På sommaren beskriver de situationen som nästan hopplös. Då är det hur mycket trafik som helst på Mellbyvägen och merparten har inget ärende längs vägen.

– Det är så klart svårt att bevisa att de bara kör rakt igenom. Samtidigt så finns det ju skyltar och man undrar varför ingen bryr sig överhuvudtaget, säger Furenberg.

Många i området har beklagat sig över trafiken på vägen. Att skyltarna inte följs irriterar och att hastigheten inte heller respekteras irriterar nästan ännu mer.

– Vi köpte huset här delvis för det skulle vara lite trafik här då det är motortrafik förbjuden. Men det stämde ju inte alls, säger Furenberg.

Vägen fungerar som en skolväg. Det är väldigt många barn som korsar Mellbyvägen på sin väg till Mellbystrandsskolan. Det finns en vägbula men ett farthinder räcker inte.

– Folk blåser på fram till fartguppet. Sedan nitar dem och blåser på igen. En del håller 30, 40 kilometer i timmen men många håller 60, 70.

Medan LT är och intervjuar Lennart och Peter längs vägen är det flitig trafik. Flera bilar kör förbi och få verkar ha ett ärende längs sin färd på Mellbyvägen.

– Är det någon av de som ska in här?, frågar sig Lennart ironiskt när det kommer två bilar.

– Knappast!, säger Peter och skrattar lite uppgivet.

– Vi kan ju inte
göra så mycket från stugföreningens sida. Vi kan bara ta upp de synpunkter som kommer in från våra medlemmar, säger Lennart Bengtsson.

Stugföreningens styrelse vill gärna att polisen kommer och kontrollerar hastigheten på vägen.

– Det är för lite med ett farthinder. Det skulle varit några bulor till för att få ner farten här. Då hade det inte varit lika roligt att köra här igenom heller, säger Lennart.


Skyltarna vid Mellbyvägen är tydliga. Ändå är det många som använder vägen som just genomfartsväg. Foto: Johan W Jönsson