NYHETER 2024-01-18 KL. 06:02

Stora tallar fälls avsiktligt över vägbana

Av Rickard Gustafsson

Stora tallar har vid ett flertal tillfällen hittats avsågade och fällda rakt över Björkeredsvägen i Knäred. Vem som ligger bakom dådet är okänt, men det vållar oro både bland knäredsbor och hos Laholmspolisen.
– Det känns inte som ett busstreck och det är riktigt olustigt, säger kommunpolis Kristian Nilsson.

Stora tallar fälls avsiktligt över vägbana
Så här såg det ut tidigt på måndagsmorgonen när en person kom körande på Björkeredsvägen. En stor tall hade under natten sågats av och fällts över vägbanan. Foto: Privat

Knäredsbor har vid ett flertal tillfällen senaste tiden upptäckt att någon person till synes slumpvis sågat ner träd i skogarna utmed Björkeredsvägen nordost om Knäreds samhälle.

Det skrämmande i sammanhanget är att mycket tyder på att det i flera fall verkar ha gjorts med avsikt att skada människor och egendom, då flera stora tallar påträffats liggande rakt över vägbanan.

Senaste gången det inträffade var under natten till den 15 januari.

– Det har skett åtminstone två gånger som jag vet, senast i måndags, berättar knäredsbon Lars Lindström som såg det fällda trädet under morgonpromenad med hunden.

Enligt Lindström hade tallen sågats av drygt en meter upp på stammen och hade en grovlek om cirka 20 centimeter i diameter. Trädet har inte fällts med motorsåg utan har sågats för hand.

– Det här vållar naturligtvis stor oro. Det finns risk att man kan köra in i träden och det kan ta en ända med förskräckelse. Det här måste ha gjorts av person som inte inser konsekvenserna av sitt handlande eller kanske till och med i värsta fall medvetet vill skada andra människor, säger Lindström till LT och berättar att händelserna diskuteras inom grannsamverkansgruppen i Knäred.

Kommunpolisen Kristian Nilsson uppmanar knäredsbor att kontakta polisen om de upptäcker något misstänkt. Foto: Rickard Gustafsson

Kommunpolisen Kristian Nilsson håller med knäredsborna om att det verkar ha skett i syfte att skada människor och egendom.

Nilsson likställer händelserna på Björkeredsvägen med det som i skedde i augusti förra året på riksväg 15 i Knäred. Då körde flera bilister in i stora stenar som någon medvetet placerat ut på vägbanan, i närheten av DinX-macken, med skadade fordon som följd.

– Det påminner helt klart om det, fast det är ett annat modus. Det som hänt nu känns inte som ett busstreck och det är riktigt olustigt. Den som fällt de här träden har uppenbarligen inte förstått hur farligt det här kan vara. Det här beteendet är direkt livsfarligt, säger kommunpolisen.

Så vitt Lindström eller Nilsson vet har inga människor eller fordon hittills kommit till skada och kommunpolisen uppmanar allmänheten att hålla ögon och öron öppna.

– Jag tycker att det är bra att LT skriver om det så att det som pågår uppmärksammas. Vi vill väldigt gärna att den som vet något om det här hör av sig till polisen.

Den avsågade tallen i dagsljus. Foto: Privat

Ur ett brottsperspektiv har den som ligger bakom trädfällningarna i första hand gjort sig skyldig till skadegörelse eller egenmäktigt förfarande då tallarna tillhör skogsägarna.

Skulle det ske en trafikolycka i samband med träd över vägbanan kan andra brottsrubriceringar sättas i spel, menar Kristian Nilsson.

– Allt beror på vad som händer. Det kan vara allt från allmänfarlig vårdslöshet eller grov skadegörelse om fordon går sönder. I värsta fall kan det komma att handla om dråp om en person skulle omkomma.

LÄS MER: Stenar placerades på vägbana – bilar förstördes