Klik venligst
NYHETER 2023-08-16 KL. 13:39

Stenar placerades på vägbana – bilar förstördes

Av Rickard Gustafsson

Flera bilister har kört in i stora stenar som medvetet placerats ut på riksväg 15 i höjd med Knäred. Minst tre bilar uppges ha förstörts, men inga allvarligare personskador rapporteras. Vem som ligger bakom vansinnesdåden är okänt, men polisen ser oerhört allvarligt på händelserna.

Stenar placerades på vägbana – bilar förstördes
Stora stenar som placerats ut på riksväg 15 i höjd med Knäred har förorsakat stora skador på bilar, men tack och lov inga allvarliga personskador. Foto: Bildbyrån

Laholmspolisen fick på onsdagsmorgonen in anmälningar om att minst tre bilar förstörts efter att bilister kört in i stora stenar på riksväg 15 i höjd med Knäred.

Polisen är övertygad om att någon medvetet placerat ut stenarna på vägbanan.

– Det är bara en galning som gör sånt här. Det är rena turen att det inte blivit allvarligare än skador på bilar, säger Christer Andersson vid Laholmspolisen.

Stenkollisionerna ska ha skett sent på kvällen och natten vid olika tidpunkter, under ett spann av 22 timmar, 14-15 augusti. Samtliga anmälningar pekar på att stenarna placerats ut på vägbanan i närheten av DinX-macken i Knäred.

Laholmspolisen uppger att utplaceringen av stenarna på riksväg 15 ska ha skett i närheten av DinX-macken i Knäred.

Foto: Rickard Gustafsson

Den första incidenten rapporteras ha ägt rum 02.00 måndagen den 14/8.

– Det är en bilist som berättar att han fått väja för stenar men att han kört på andra och det föranledde punkteringar på två däck och bärgning från platsen, säger Andersson.

Nästa händelse ska ha skett 23.50 samma dygn, 14/8. Den tredje kollisionen 25 minuter senare i början av tisdagsdygnet.

– En av målsägarna beskriver det som att det var som att köra in i ett stenfält, att bilen hoppar och flyger, och att det varit nära att man tappat kontrollen över bilen. Bilens underrede och styrning blev förstörda och det blev även skador i fronten, berättar Andersson.

I den tredje kollisionen förstördes personbilens växellåda.

En sak som förvånar Andersson är att de allvarliga händelserna inte kom till polisens kännedom först på onsdagsmorgonen, 16/8.

– Ingen av dessa målsägande har kontaktat polisen i akut läge, utan vi har uppmärksammat det först i dag när vi fått in anmälningarna nu på morgonen, säger Andersson.

Christer Andersson vid Laholmspolisen tycker att det inträffade är mycket allvarligt och är väldigt angelägen att personer som har information om stenarna på riksväg 15 kontaktar polisen.

Foto: Rickard Gustafsson

Polisen ser oerhört allvarligt på händelserna och uppger att de brottsrubriceras som ”framkallande av fara för annan”. Ett brott som kan bestraffas med fängelse i högst två år.

Hur stora stenar handlar det om?

– De beskrivs som väldigt stora, men jag vet inte ännu hur stora. Utredningen har ännu inte hunnit starta, säger Andersson.

Polisen har i nuläget ingen misstänkt och är väldigt angelägna att få hjälp och tips av allmänheten.

– Vi är väldigt måna om att få ut de här händelserna massmedialt och är naturligtvis väldigt intresserade av att komma i kontakt med personer som vet mer om det här så fort som möjligt, säger Christer Andersson.