NYHETER 2022-05-19 KL. 13:47

Sommarfrukostarna fyller 10 år – tillbaka i fysisk form

Av Johan W Jönsson

Lagom till tioårsjubileet är sommarfrukostarna tillbaka i fysisk form. Frukostarna är utspridda över kommunen. Föreläser gör bland annat skådespelaren Joakim Nätterqvist, Jessica Enoksson på Änglagårdens Give & Get och borgarrådssekretaren Joakim Aspeheim. ”Alltid kul att komma tillbaka till min kära hembygd”, kommenterar den sistnämnda.

Sommarfrukostarna fyller 10 år – tillbaka i fysisk form
Kathinka Lindhe, Joakim Aspeheim och Jessica Enoksson är tre av frukostpratarna i sommar. Foto: privat/arkiv

Efter två år med digitala sommarfrukostar kommer det i år åter att gå att äta frukost och lyssna till olika föreläsare på plats. Sex personer pratar på sex olika ställen i kommunen.

Först ut är skådespelare Joakim Nätterqvist. Han föreläser den 28 juni. Veckan efter är det Jessica Enoksson på Änglagårdens Give & Get tur.

– Det ska bli jätteroligt! Jag ska prata om Änglagården och min resa till där jag är idag. Jag har inte föreläst på detta sättet tidigare men ser fram emot det, säger Jessica.

I vanliga fall föreläser hon om hur det är att leva med en psykopat. ”Livet tar inte slut, man måste kämpa”.

– Då försöker jag även stärka de som lever som jag gjort. Jag pratar också om hur jag har det idag för att folk ska förstå att jag mår riktigt, riktigt bra, säger Jessica.

Författaren och radiorösten Kathinka Lindhe frukostpratar den 12 juli. Den 19 juli är det Joakim Aspeheims tur. Han jobbar som borgarrådssekretare i Stockholms stad.

Han har arbetat som tjänsteman i politiken för Centerpartiet sedan 2008 och har erfarenheter från Bryssel, riksdagsarbete i Stockholm och regeringens statsrådsberedning.

– Jag ska berätta om hur den demokratiska och politiska processen kan te sig bakom kulisserna. Bland annat talskrivningar, påtryckningar och stundande valrörelse, kommenterar Joakim.

Han är uppväxt i Våxtorp och Laholm och även om han inte bott i kommunen på flera år så hyllar han gärna sin kära hembygd.

– Laholm är bäst, ingen protest!, konstaterar Joakim.

Gunnel Carlson - trädgårdsjournalist känd från TV frukostpratar den 26 juli. Arkeologen Per Branning avslutar sommarfrukostarna den 2 augusti.

Arrangemangen kommer fördelas mellan Gröna Hästen i Laholm, Våxtorps bygdegård, Knäreds bygdegård, Hökagården i Mellbystrand och stadsparksscenen i Laholm.

Föreläsningen på stadsparkscenen kommer att inkludera ett litet firande av parken, som fyller tio år i år – precis som sommarfrukostarna (2012–2022).

Biljetterna släpps den 4 juni klockan 12.

Fakta

Sommarfrukostar 2022:

28 juni: Joakim Nätterqvist - skådespelare (Gröna Hästen)

5 juli: Jessica Enoksson - jordängel, driver Änglagårdens Give & Get (Gröna Hästen)

12 juli: Kathinka Lindhe - känd radioröst och författare (Knäreds bygdegård)

19 juli: Joakim Aspeheim - borgarrådssekreterare, Stockholms stad (Våxtorps bygdegård

26 juli: Gunnel Carlson - trädgårdsjournalist (stadsparksscenen - gratis, medtag egen frukostkorg)

2 augusti: Per Wranning - arkeolog (Hökagården, Mellbystrand)