Klik venligst
NYHETER 2023-03-21 KL. 11:47

Solpaneler stals från fritidshustak

Av Rickard Gustafsson

En fritidshusägare i Hjörnered har blivit av med takbaserade solpaneler. Stölden är den första i sitt slag i kommunen, enligt Laholmspolisen. Både kommunpolis Kristian Nilsson och Calle Andersson, skadeförebyggare på Länsförsäkringar, höjer ett varningens finger för att den här typen av tillgrepp kan komma att öka framöver. De uppmanar husägare att se över skyddet.

Solpaneler stals från fritidshustak
Kommunpolisen Kristian Nilsson berättar att stölder av solpaneler skett på andra ställen i landet, men att stölden i Hjörnered är den första i Laholms kommun. Foto: Rickard Gustafsson/Adobe Stock

Stölden från fritidshuset i Hjörnered omfattar inte mer än två solpaneler, men för den drabbade fritidshusägaren är det knappast en tröst.

Enligt Laholmspolisen ska gärningspersonerna ha varit uppe på taket och monterat ned solpanelerna och dessutom varit inne i fritidshuset och stulit tillbehör i form av batteri och regulator. Ägaren gjorde upptäckten i helgen som gick, men stölden kan ha ägt rum när som helst sedan slutet av februari.

Kommunpolisen Kristian Nilsson berättar att det är första gången Laholmspolisen fått in en stöldanmälan angående solpaneler, men säger att han är väl bekant med att paneler stulits på andra platser i Halland och Sverige.
– Jag vet att det för inte så längesen stals solpaneler uppe i Varberg, men det kan bli en oroväckande utveckling med tanke på hur många som har investerat och kommer att investera i solpaneler. Det är ju dyra grejer vi talar om, säger Kristian Nilsson.

Utvecklingen har gått i en rasande takt. På fem år har miljontals kronor investerats i över 1 100 solenergianläggningar i Laholms kommun och totalt nästan 15 000 i Halland.

Störst stöldrisk är det på markbaserade paneler då takbaserade, av naturliga skäl, är något mer svåråtkomliga. Men risken för stöld finns också innan installation.
– Jag har hört talas om solpaneler som stulits innan de monterats. Då handlade det om att leveransen kom på fredagen och installationen skulle påbörjas på måndagen, säger Kristian Nilsson.


Calle Andersson, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Halland, berättar att stölderna av solpaneler i Halland har varit i närmast obefintliga men att det ägt rum i Jönköpings- och Skaraborgstrakten. Foto: Pressbild


Calle Andersson, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Halland, säger att antalet stölder är i sin linda.
– Det är en ökning från obefintliga nivåer och vi har inte sett mycket av det i Halland, däremot i Jönköping och Skaraborg. Det är solpaneler och växelriktare som är mest stöldbegärliga, säger han till LT.

Andersson berättar att det ännu inte finns några försäkringskrav när det gäller takbaserade solenergianläggningar, däremot på markbaserade anläggningar till ett värde över 250 000 kronor.
– Det finns inget branschgemensamt beslut men vi kräver att det ska vara inhägnat med ett larmat staket. Vi har inga krav på takbaserade anläggningar i dagsläget, men det kan det komma att bli om stölderna ökar.

Calle Andersson berättar att det finns tekniska lösningar på marknaden, exempelvis trådbaserade larm kopplat till solpanelerna, som minskar riskerna för tillgrepp och kan vara värt att lägga några extra kronor på.
– Det beror såklart var man har de här solpanelerna. Är det på ett fritidshus som ligger lite avsides är ju risken mycket större än i ett villaområde där risken för tillgrepp är väldigt liten.