Klik venligst
NYHETER 2023-11-15 KL. 15:58

Solnedgång vid Lagan blev årets vinnarbild

Av Johan W Jönsson

Laholms kommuns och Laholms Laxfiskes fototävling kring laxfisket in Lagan har avgjorts för femte gången. Benjamin Hellström, uppväxt i Lilla Tjärby men boendes i Halmstad, tog årets vinnarbild.
– Jag fick ingen fisk i år trots att jag la hyfsat med tid. Så detta är lite plåster på såret, skrattar förstapristagaren.

Solnedgång vid Lagan blev årets vinnarbild
Benjamin Hellströms vinnarbild från en vacker augistikväll strax före solnedgång. Foto: Benjamin Hellström

Bilderna som skickas in ska locka till fiske i Lagan och vara tagna under året. Benjamin Hellström har inte varit med i tävlingen innan men nu tyckte han att det var dags.

– Det var första gången jag skickade in, men jag fick en hyfsad bild, så jag tänkte, varför inte? Jag fotar ibland när jag fiskar men jag brukar bara spara dem eller skicka på Snapchat.

Benjamins bild är tagen i Trullstorp. Det är solnedgång och träden samt solen speglas i Lagan. Längs fiskespöt krusar sig vattnet. Fotografen själv berättar om bilden:

– Det var en väldigt fin augustikväll precis innan solen gick ner. Solen, vattnet med en liten ström och träden ihop gör bilden ganska fin, tycker jag, säger Hellström.

Han brukar fiska i Lagan ett par kvällar i veckan och har gjort så de senaste fem åren. Inte främst för fiskens skull utan för avkopplingens. Fiskelyckan har inte varit på topp under året.

– Jag drog faktiskt inte upp en enda fisk i år. Der är lite konstigt med tanke på att jag ändå la hyfsat med tid. Men det är jättemycket tillfälligheter, säger Benjamin och fortsätter:

– Sista gången jag var nere var det en som stod ett par meter bredvid mig och körde med typ samma grejer som fick två. Men jag fiskar främst för att det är rogivande, ler Hellström.

Förstapriset är ett fiskekort i Lagan över nästa år värt 1 300 kronor. Benjamin kommer inte sluta fiska men han flaggar för att det kan bli mindre av den varan då familjen väntar tillökning.

Andréas Palmertz blev tvåa i tävlingen, Roland Johansson slutade trea, Therese Svanberg fyra och Ashkan Akbari femma.

Totalt var det 38 foton som skickades in till tävlingen. Topp-fem utsågs och prisades. Tvåan får ett tredagarskort och trean ett dagkort för fiske i Lagan.

Samtliga fem pristagare får Laholms Laxfiskes jubileumsbok ”Fisket, Lagan och laxen” och en ryggsäck från Laholms kommun.

Benjamin Hellström vann förstapris med sin vackra spegelbild på Lagan vid Trulstorp. Foto: Benjamin Hellström

Andréas Palmertz blev tvåa med sin rofyllda kvällsbild från bron vid Ön. Foto: Andréas Palmertz

Roland Johansson kammade hem tredjeplatsen med sin fiskebild från ett sällsynt spegelblankt Lagaos. Foto: Roland Johansson

Therese Svanberg har fångat sin fiskande man Gabriel på bild på Hökafältssidans sandbankar vid Lagans mynning. Foto: Therese Svanberg

Ashkan Akbari har fångat en fin höstkänsla och en regnbåge (inte fisken) vid Lagan i centrala Laholm. Foto: Ashkan Akbari