Av Johan W Jönsson
Beslutet att det utslitna konstgräset fattades för flera år sedan. I april är det äntligen dags för en ny plastmatta på Glänninge Park. Den gamla lades 2012 och är uttjänt.
– Anledningen att det tagit tid handlar om att frågan kring konstgräs är så komplex, säger Laholms kommuns fritidschef Mats Altemyr.
Normal livslängd för en konstgräsplan är tio år. Den på Glänninge har varit slut under en tid och Laholms FK:s herrar har valt att träna konstgräs i Veinge både i år och i fjol.
En anledning till att omläggningen dragit ut på tiden beror på att gummigranulatet som agerar ”fyllning” mellan plaststråna är omdiskuterat ur miljöhänseende. Granulatet hamnar i naturen.
– Granulat är fortfarande inte förbjudet. Under ett och ett halvt år har vi jobbat jättemycket med den här frågan. Vi har kollat med många specialister, för detta är vetenskap deluxe, säger Mats.
Gummigranulat kommer bli förbjudet att köpas in 2028. Fram tills dess tror Altemyr att det kommer att forskas ordentligt på vad som bäst ersätter materialet med en god funktionalitet.
– Så länge vi inte vet bättre vill vi ha så hög funktionalitet som möjligt på den nya planen. Då är det granulat som fortfarande är tillgängligt och möjligt att använda, säger Mats.
I samband med att planen nu läggs om kommer den att byggas in med utslussningar med uppsamlingsbara kärl för att granulatet ska kunna skakas av och inte hamna i naturen.
– Vi kommer även att utbilda föreningarna. Ledarna måste ta ett stort ansvar i det här. Vi i fotbollsfamiljen måste inse att miljön är en avgörande fråga för framtida generationer.
På Veinges konstgräsplan, som byggdes 2019, har det inför den här säsongen ordnats en ”minisluss” så att så lite granulat som det bara är möjligt lämnar planen.
Fritidschef Mats Altemyr och fastighetsförvaltare Joel Axelsson på Laholms kommun har satt sig in ordentligt i konstgräsfrågan inför att mattan på Glänninge Park nu äntligen läggs om. Foto: Johan W Jönsson
Budgeten för omläggningen av planen i Laholm är på fem miljoner. Pengarna har varit avsatta för ändamålet sedan fyra år tillbaka. Så dyrt kommer det dock inte att bli.
– När vi upphandlade detta i juni i fjol var det lite andra förutsättningar i världen än vad det varit tidigare. Konkurrensen har gjort att kostnaden eventuellt gått ner, säger Altemyr.
Exakt vad slutsumman landar på är inte kart. Men några fem miljoner blir det inte, och då ingår ändå ett köp av traktor som ska användas för att sköta om planen.
– Skötseln av planen är avgörande för planens livslängd och då behövs bra utrustning. Finns det inte tillräckligt mycket infill så slokar gräsets övre del och då får man aldrig upp det igen.
Planen ska harvas och fyllas på med granulat kontinuerligt. Däremot kommer konstgräsplanerna i kommunen att snöröjas mindre framåt än vad som gjorts. Detta för att öka livslängden.
– Snöröjningen är det stora bekymret. Det handlar kanske om en handfull gånger som träningar kommer att behöva ställas in. Då får föreningarna träna på andra sätt, säger Mats.
I andra kommuner är det redan så att det endast snöröjs för elitlag. Så är det till exempel i Halmstad. Uppe i norr där det är kallare får breddklubbarna vänta med träning till mars.
När mattan väl börjar läggas går det snabbt. Det tar bara några veckor att lägga om. Besiktningen ska ske i mitten av maj. Laholms FK kommer att börja med ungdomsträningar där direkt.
– Anledningen till att omläggningen dragit ut på tiden är att det inte varit så enkelt. Vi har varit tvungna att genomlysa det här ordentligt innan upphandling, säger Altemyr.
Det har varit tal om att anlägga en tredje konstgräsplan i kommunen. Det är dock inte aktuellt längre. Inte just nu i varje fall. Beläggningen är nämligen totalt sett för låg på de två planer som finns.