Klik venligst
NYHETER 2021-11-24 KL. 12:00

Snabbt internet på åsens vita fläckar

Av Peter Jakobsson

Starlink är ett system som via satelliter kan ge bredband till de mest ödsliga platser. De platserna dit fiberledningar aldrig kommer dras och närmsta mobilmaster är långt borta. Bakom projektet står Elon Musk och hans SpaceX. Laholms Tidning testade systemet i mobilskuggan på Hallandsås.

Snabbt internet på åsens vita fläckar

Sveriges regering har tagit fram en strategi som går ut på att hela Sverige ska vara uppkopplat till bredband år 2025. I städer och tätorter är tillgången på bredband stor men det är på glesbygden utmaningarna finns.

I städer och tätorter finns oftast mycket bra mobiltäckning i nätet 4G. På många ställen finns det fiber i gatan som villaägare och fastigheter kan ansluta sig till. Detta ger fullgott internet för de flesta behov. Problemet är för de på landsbygden dit fiberledningar aldrig kommer dras på grund av kostnaden och där mobilmasterna står så långt bort att det är väldigt dålig signal. Där är det svårt att få ett internet som fungerar för streaming, hemmajobb, videomöten och liknande.

Nästa generations mobilnät, det som kallas 5G, kommer kunna ge otroliga hastigheter på internet. Detta byggs ut just nu men finns än så länge endast på ett fåtal platser i storstäder. Söder om Göteborg finns det endast i centrala Malmö.

Mycket har diskuterats kring 5G och alla master som måste sättas upp och om det kan vara farligt. Vissa påstår och tror på att 5G skickar strålning som kan ge corona. Det är givetvis helt galet och fel. 5G sänds med radiovågor precis som 4G och 3G. Det är även radiovågor som i decennier har sänt ut radio och Tv (när det sändes i marknätet). Himlen är full av satelliter som ständigt skickar radiovågor med olika utsändningar ner mot jorden. Med en parabol eller annan mottagningsutrustning finns massa kul att se och lyssna på som kommer via radiovågor hela tiden.

5G kommer kräva fler master är 4G. I städer och där det finns mycket folk kommer 5G sända med hög frekvens. Då räcker inte signalen så långt vilket kräver många master men ger bra kapacitet. På landet kommer 5G sända med lägre frekvens för att signalen ska gå längre men har då lägre kapacitet. Detta är så som även tidigare generationers mobilnät fungerar.

5G kommer att komma till de flesta delar av landet men det dröjer säkert till 2023 innan 5G är helt utbyggt. På landet är det fortfarande 4G som gäller ett bra tag till.

Elon Musk som grundade Tesla och SpaceX gillar utmaningar. Förutom att göra elbilar och rymdraketer har han tagit sig an utmaningen att förse hela planeten jorden med internetuppkoppling. Hans projekt Starlink, som är en del av SpaceX, går ut på att via satelliter tillhandahålla internet på ett enklare sätt än någon tidigare gjort.

Den långsiktiga planen är att skjuta upp en mängd små satelliter som ska röra sig i låg omloppsbana runt jorden. SpaceX mål är att nätverket ska bestå av över 40 000 Starlink-satelliter i omloppsbana för att täcka in hela planeten. Där är de inte än med några tusen är uppe och de fungerande satelliterna kretsar över centrala Europa och Nordamerika. Systemet är igång och enligt SpaceX själva har de över 100 000 användare.  

I Sverige kommer det dröja innan vi kan nyttja systemet fullt ut då inga satelliter kretsar över oss på våra nordliga breddgrader.




Techentreprenören Jonas Blanck från Båstad var tidigt ute och beställde ett kit med Starlinks system även om det inte var lanserat i Sverige. Nu kom paketet och det var dags att se om det kunde fungera för oss i södra Sverige. Våra undersökningar pekade på att vi borde få kontakt med några satelliter även här.

För att undersöka om detta är något som fungerar där internet är som sämst tittade vi på täckningskartor och såg att det finns ett stort område på Hallandsås som nästan saknar täckning. Ovanför Osbecks skogar intill Ekereds naturvårdsområde högt upp på åsen växlade våra telefoner mellan en plupp täckning och ingen täckning. Här skulle vi testa Starlink.

Först kontrolltest med Bredbandskollen med en plupp 4G. Den visade runt 1 Mbit/s nerladdning och runt en halv i uppladdning. Det är en dålig internetuppkoppling som inte räcker till mycket. Visst kan man ringa men ett hushåll som vill streama får problem.

Starlink levereras i en låda innehållande en parabol (dryg halvmeter i diameter) med fot, en router och lite sladdar. Manualen är enklare än den enklaste möbelmonteringsinstruktionen från IKEA. Tre bilder: 1 - ställ upp parabolen, 2 - koppla in sladdarna, 3 – anslut en enhet till nätverket Starlink. Klart.
Precis så enkelt var det men tog lite tid. Vi tyckte att parabolen borde vara vänd lite mot söder, där vi visste att satelliterna var, men vid start rätade parabolen automatiskt upp sig och tittade rakt upp i himlen. På appen som finns till systemet såg vi att den letade och letade efter satelliter. Efter en stund började den få kontakt och visade till och från Online. Inte helt tillfredsställande.

Efter några minuter verkade det som systemet fattade att alla tillgängliga satelliter fanns i söder och parabolen tiltade sig automatiskt i den riktningen. Nu blev uppkopplingen mer stabil och vi uppmätte hastigheter på i snitt runt 150-200 Mbit/s i nerladdning och runt 20 Mbit/s i uppladdning. De högsta hastigheterna vi uppmätte var 280 Mbit/s i nerladdning och 44 i uppladdning.




4G med bra täckning ger hastigheter på runt 40 ner och 20 upp.
Fiber ger stadigt nästan 100 ner och 100 upp.
ADSL är olika men runt 20 ner och 5 upp.
Starlink gav i snitt 150-200 ner och runt 20 upp.
5G har vi inte testat med utlovar hastigheter runt 1000 Mbit/s.


Ett kit med Starlink kostar cirka 5000 kronor. Abonnemang för internetanslutningen kostar runt 1000 kronor per månad med fri mängd surf.

Fiber kostar från runt 300 kr/mån för privatpersoner och företag får betala flera tusen i månaden. Sen kostar det mycket att få installerat fiber. Har man en fastighet som ligger utmed en gata där det är draget i gatan kostar det runt 20 000 kronor att få installerat. Har man ett hus som är långt från gatan där fibret finns kostar det mycket mycket mer.

Starlinks utrustning går att sätta upp vart som helst där det finns ström. För att få tillgång till bra internetanslutning långt från samhällen fungerar det bra.

Där det finns tillfredställande mobiltäckning är 4G att föredra, allra helst när 5G blir utbyggt och kommer då ge snabbare internet än fiber ger. Men ute på landet i de områden där Starlinks satelliter finns är det ett bra system för att få tillgång till internet på ett enkelt och prisvärt sätt.