Klik venligst
NYHETER 2024-03-15 KL. 18:18

Sjuka hundar misstänks ha blivit förgiftade

Av Rickard Gustafsson

Två hundägare i Laholm har polisanmält att deras hundar ska ha blivit förgiftade efter promenader vid området runt Glänninge sjö. Hundarna ska ha blivit så pass sjuka att ägarna tvingats ta dem till veterinär.
– Enligt ägarna har veterinärer konstaterat att de blivit förgiftade, säger kommunpolis Kristian Nilsson.

Sjuka hundar misstänks ha blivit förgiftade
Kommunpolis Kristian Nilsson berättar att Laholmspolisens utredning om fallen med de misstänkta förgiftade hundarna är i sin linda. Foto: Rickard Gustafsson/Adobe Stock/Genrebild

Incidenterna ska ha ägt rum under senaste veckan men polisanmäldes först den 14 mars.

I det ena fallet uppger hundägaren, till polisen, att hon den 8 mars promenerade nära Glänningeskolan. Senare under dagen började hennes hund att må dåligt och kräktes gång på gång.

När tillståndet inte förbättrades togs hunden till veterinär.

– Målsägaren berättar att veterinären ska ha sagt att hunden blivit förgiftad, men att man inte vet av vad, berättar Kristian Nilsson, kommunpolis i Laholm.

Den andra polisanmälan är snarlik den första. Skillnaden är att hunden insjuknade tre dagar senare, den 11 mars.

Laholmspolisen har ingen information om hundarnas hälsostatus, men kommer naturligtvis att titta vidare på fallen.

Kommunpolisen vill inte förstora upp de inrapporterade händelserna mer än nödvändigt.

– Vi vet inte så mycket om de här fallen och har i nuläget inte mycket mer kännedom än det som står i anmälningarna. Men om, och jag säger om, det här är ett koordinerat försök att skada eller till och med döda hundar är det mycket oroväckande, säger Kristian Nilsson.

Ingen av hundägarna ska ha hittat eller upptäckt några misstänkta fynd i samband med promenaderna.

– Man får väl utgå från att man på djurkliniken tagit prover och att de skickats på analys, men om det gjorts det vet jag inte i nuläget.

Nilsson skickar med en uppmaning till allmänheten att kontakta polisen om man har sett, hört eller har kunskap om de misstänkta förgiftningarna. Under tiden bör alla med hund var lite extra försiktiga, anser kommunpolisen.

– Hade jag varit hundägare hade jag just nu haft lite extra uppsikt när man är ute på promenad med hunden, åtminstone tills vi vet mer.

Laholmspolisen rubricerar de misstänkta brotten som ”förgöring”, vilket enkelt förklarat betyder att någon eller några medvetet spridit gift med avsikt att skada hundarna.

Straff vid fällande dom är böter eller fängelse i högst två år. Klassas brottet som grovt höjs straffskalan till fängelse i lägst sex månader och högst sex år.