Klik venligst
NYHETER 2024-02-21 KL. 17:26

Signes bjuder de äldre på semmelfest

Av Johan W Jönsson

Vad ska vi göra med semlorna som blir över?, funderade Helena Nilsson på Signes konditori i Vallberga. Hon kom på idén att skänka dem till de boende på Randerslund i Ränneslöv. Nu har det festats på bullar med grädde och mandelmassa sedan efter jul.
– De äldre ligger mig varmt om hjärtat. De har givit oss så mycket. Det här är ett litet sätt att ge tillbaka, säger Helena.

Signes bjuder de äldre på semmelfest
Ingrid och Margareta var två av dem som bor på Randerslund som tackade Helena Nilsson, med dottern Edit, för alla semlor de fått av bageriet. Foto: privat

Det var aktivitetssamordnaren Marie Einarsson som hörde av sig till tidningen och berättade om Helena Nilssons fina gest. Då hade några från äldreboendet varit och tackat Helena.

– Det här är verkligen något hjärtligt som sätter guldkant på våra äldres tillvaro. En väldigt fin gest av Helena som är mycket uppskattad. Oj vad semlor vi ätit, skrattar Marie.

När säsongen för semlor inleddes efter jul hörde Helena av sig till äldreboendet och undrade om de ville ha de semlor som blir över. Något som det inte tackades nej till.

– Självklart var vi intresserade! Varje dag en halvtimme innan bageriet stänger ringer vi och hör om det är semlor över. Finns det semlor kör någon ur personalen och hämtar, säger Marie.

Aktivitetssamordnaren berättar att greppet är högt uppskattat av de boende. De ser fram emot semlorna. ”Eller de där goda bullarna med grädde på”, som vissa säger.

– Häromdagen var några boende här på Signes och tackade med en bukett tulpaner och ett fint kort som några gjort. Helena blev glad och bjöd på fika, säger Marie.

– Några av de som var här valde faktiskt att äta semla trots att de fick välja vad de ville ur vårt sortiment. Det var lite kul, skrattar bageriägaren Helena Nilsson.

Hur kommer det sig att du gör det här?

– Vi säljer några från gårdagen men det går inte sådär jättemånga. Kan de komma till nytta på något sätt så känns det jättebra. Äldre människor ligger mig varmt om hjärtat.

– De har givit så mycket och de har mycket att ge. Även om jag inte har någon närstående på Randerslund så vill jag gärna ge tillbaka till den äldre generationen om jag kan.

Greta och Ivar njuter av kaffe och bakverk på Signes konditori i Vallberga. Foto: privat

Det är inte semlor över varje dag men ofta är det några bullar som blir kvar. Ibland 20 och som mest 40. Det har alltså blivit ett antal semlor som inmundigats på äldreboendet.

– Jag vill inte att semlorna ska ta slut och gör ofta lite fler än vad jag tror ska gå åt. Sedan är det ändå svårt att beräkna, även om vi har viss statistik att gå efter.

Hur många semlor har du skänkt?

– Helt omöjligt att uppskatta då olika personer lämnat ut dem. Men för mig är det inte alls viktigt. Vi kommer erbjuda semlor så länge folk vill ha, säger Helena.

Hur många sålde du på fettisdagen?

– 2 100 stycken. Vi spritsade semlor fram till att klockan var halv fyra på eftermiddagen, skrattar hon.

För tillfället är cafét och butiken tillhörande Signes konditori inhyst i disponentvillan vid sidan om. Bageriet är renoverat och nu renoveras även resterande del av byggnaden.

– Det är en omfattande och väldigt grundlig renovering. Det kommer nog att ta ytterligare ett par månader. Det får hellre ta några veckor extra. Bara det bli precis som vi vill ha det.

Det är inte satt något datum för öppning i den nyrenoverade lokalen. Café och butik ska ha känslan av en äldre lanthandel men med varor som ligger i tiden.

– Det blir mycket pärlspont, gammalt och genuint med väggfasta hyllor och så. Det ska vara lite som att kliva in i en annan tid, avslutar Helena Nilsson.

Ingrid och Margareta lät sig väl smaka av den fika Helena Nilsson bjöd på när hon tackades för alla semlor hon skänkt till Randerslund. Foto: privat