NYHETER 2023-12-06 KL. 06:02

Sanna är årets ridande Lucia

Av Johan W Jönsson

Sanna Hedström är Laholms kommuns enda ridande Lucia i år. Hon rider längst fram i Björbäcks RF:s luciatåg i år. Laholms RF fick ställa in sitt tåg då renoveringen av rådhuset drar ut på tiden.
– Hoppas att det kommer lite extra många och tittar på oss i år, säger Sanna.

Sanna är årets ridande Lucia
Sanna Hedström och Kevin rider längst fram i Björbäcks RF:s ridande Luciatåg i år. Foto: privat

Laholms RF brukar lotta vem som ska bli årets ridande Lucia. I Björbäcks RF kan man nominera kandidater och sedan väljer styrelsen vem det blir.

– Det känns roligt att styrelsen hade mig i åtanke när de skulle utse årets Lucia. Det är ett ärofyllt uppdrag. Så jag hoppas att det går bra, men det gör det säkert.

Sanna är 29 år gammal och alltså lite äldre än vad de senaste årens lucior varit. Även om hon är rutinerad så blir det ridande luciatåget en ny erfarenhet.

– Jag har faktiskt inte ridit med tidigare. Det är lite kallt att ge sig iväg med hästsläp. Jag bor i Östra Karup men har min häst på Dömestorp i Hasslöv.

Vad kommer din häst tycka om detta?

– Det återstår att se. Han kommer nog att vara ganska lugn men lite fundersam kring vad vi ska göra på ryttarföreningen mitt i mörkret, ler Sanna.

Hästen heter Kevin och kommer ursprungligen från Polen. Sanna har haft honom i elva år. Ekipaget är således ett väloljat maskineri.

Vad tycker du om Lucia som högtid?

– Det är en fin och mysig tradition under den mörka tiden där ljus, sång och gemenskap kan lysa upp lite. Jag har alltid tyckt om Lucia väldigt mycket.

Har du alltid haft ett hästintresse?

– Ja, ända sedan barnsben har jag varit hästtokig. Jag hade ett lite svalare intresse i tonåren men sedan återuppväcktes det igen när jag fyllde 18 och köpte Kevin.

Sanna och Kevin ägnar sig främst åt hoppning när de inte rider längst fram i luciatåg. Sanna har även sysslat lite med dressyr.

I det civila jobbar hon som jurist. Fritiden ägnas främst åt Kevin. ”Man hinner inte med så mycket mer”. Men en del styrketräning blir det också.

Ska du förbereda dig på något särskilt sätt?

– Jag får väl samverka med de andra som ska rida i tåget kring hur vi ska lägga upp det hela. I övrigt förbereder jag mig nog inte på något särskilt sätt.

Är du spänd?

– Nej, inte spänd. Men jag är lite exalterad. Det är ett stort förtroende som man förvaltar hos sin ridklubb. Det känns fint att jag fått det förtroendet av dem, avslutar Sanna.

Björbäcks RF har erbjudit de som vill i grannklubben Laholms RF att rida med i Luciatåget i Våxtorp nu när det inte blir något i Laholm i år.

Kevin är en lugn häst och kommer troligtvis att ta det ärofyllda uppdraget med jämnmod, tror ägaren och ryttaren Sanna Hedström. Foto: privat