-
NYHETER 2022-11-15 KL. 17:53

Sagolik bild från Lagaoset vinnare i fototävling

Av Johan W Jönsson

Stefan Sjöstrands stämningsfulla bild kammade hem förstaplatsen när Laholms kommuns ”fotofisketävling” avgjordes för fjärde gången. Fotot fångar två fiskare i solnedgång vid Lagans mynning. ”Det var kul och oväntat att jag vann”, säger Stefan.

Sagolik bild från Lagaoset vinnare i fototävling
"Den rödbruna sanden framträder mer när det lyser rött på den. Många tar bilder på solnedgångar men även jag tyckte att denna bilden blev speciell. Sedan lyckas man kanske inte igen.", säger vinnaren. Foto: Stefan Sjöstrand

Kommunen har anordnat tävlingen sedan 2019. Tanken är att bilderna som skickas in ska locka till fiske. I år var det 29 olika fotografier som tävlade.

Tävlingsjuryn föll för ”linjespelet och de kontrasterande färgerna i den genomtänkta kompositionen” i Stefans fiskebild. Han har aldrig tidigare deltagit i något liknande.

– Jag har årskort i Lagan och var medveten om tävlingen. Men det här var inte alls planerat. Jag fick chansen att ta bilden och visade den för frugan som tyckte att jag skulle skicka in den.

Bilden är tagen en fin kväll i somras. Stefan brukar ofta åka ut till Lagaoset. Han bor i Hässleholm men har sommarstuga i Mellbystrand där mycket ledig tid spenderas.

– Jag tycker om att åka ut till mynningen. Där är fridfullt och den här kvällen var sagolikt vacker. Jag brukar inte ta kort sådär jätteofta men ibland så.

Stefan har alltid tyckt om att fiska och när LT ringer har han precis kommit tillbaka från en fisketur hemma i Hässleholm.

– Här blir det mycket gösfiske i Fingasjön. Jag har båt i Lagan och fiskar även en del i havet. Just i mynningen har det varit väldigt mycket småöring. Jag tog 48 stycken en kväll.

Utöver havsöring så får han även en del horngädda, abborre och makrill på kroken vid fisket i det bräckta vattnet i Lagaoset.

– Jag har använt mycket kustwobbler sista tiden. Det kan även vara spinnfluga. Rent flugspö sysslar jag i regel inte med. Det är spinnfiske jag håller på med.


"Takeshi Enomoto har deltagit flera gånger och är bra på att fånga den stillsamma känslan utmed ån och ofta med enkla färgnyanser." Foto: Takeshi Enomoto


Är det en tillfällighet att du bor på Gäddvägen?


– Hehe! Ja, det är det väl delvis men jag har valt att bosätta mig nära en sjö och alla vägar här har fisknamn. Jag vill alltid vara nära vatten, oavsett om det är sjö eller hav.

För vinsten får Stefan ett årskort för fiske i Lagan. Tvåan får ett tredagarskort och trean ett dagskort. Samtliga får också sponsorprylar från kommunen samt 20 vykort av sin bild.

– Nu slipper jag att köpa fiskekort nästa år. Det är en fantastiskt kul grej det här och det var väldigt oväntat att jag vann.

Skickar du in en bild även nästa år?


– I och med att det gick så bra nu blir jag nästan tvungen att göra det. Men det är lite tillfälligheter som avgör också. Bilden jag skickade in nu ser nästan photoshoppad ut men det är den inte.

Takeshi Enomoto från Helsingborg har deltagit tidigare och slutade tvåa den här gången. Trea blev Therese Svanberg från Laholm.

Joakim Wissbrant från Billesholm slutade fyra och tyskan Margit Hollstein femma. Båda får en varsin ryggsäck och ett badlakan med Laholms kommuns logga på.


"Therese Svanberg har fångat en fiskare utvadad i Lagan och stämningen för tankarna till en brittisk å där stämningen är total." Foto: Therese Svanberg