Klik venligst
NYHETER 2023-11-08 KL. 18:48

Säger tack och på återseende efter 25 år

Av Rickard Gustafsson

Redan för några år sedan varslade Tomas Ericson, tränare och shopägare, att han såg slutet på sin sejour på Laholms GK. Efter 25 år på klubben står det nu klart att han flyttar hem till Halmstads GK där han blivit erbjuden att ta över en av Sveriges mest välsorterade golfshopar.
– Det är en extremt ärofylld och hedrande uppgift, säger Tomas till LT.

Säger tack och på återseende efter 25 år
Stänger butiken och går vidare. I ett kvarts sekel har Tomas Ericson haft Laholms GK som arbetsplats. Nu tar han klivet till Halmstads GK där han tar över Tylösands golfshop. Foto: Rickard Gustafsson

I drygt 30 år har Tomas Ericson, 58, utbildat golfspelare på Skogaby GK och Laholms GK.

Nu väljer han att flytta hem till Halmstads GK där han en gång i tiden som barn blev golffrälst. Att acceptera förfrågan om att ta över Tylösands golfshop krävde ingen längre övertalningskampanj, tvärtom.

En dröm infrias och han gör det tillsammans med partnern och barndomskamraten Paul Nilsson.

– Det är en känsla av att ha ”hittat hem” till där allt började. Det var min och Pauls lekplats som nioåringar och det är en extremt stor ära för mig att få driva shop på Sveriges bästa golfklubb och Sveriges bästa bana, säger Tomas Ericson.

Ambitionen är att golfshopen ska bli något mer än bara en shop. Förhoppningen är att skapa ett så kallat ”performance centre”.

– Jag vill ha en stor studio, inomhus, där kunderna ska ha möjlighet att testa allt. Där ska alla klubbhuvuden och alla skaft finnas – från alla stora tillverkare. Ingenting är klart, men klubben är superpositiva, säger Tomas och berättar att det kommer bli något unikt i Sverige.

De senaste tre åren har Tomas överlåtit merparten av ansvaret på Laholms GK till Simon Henriksen då han själv verkat som vd för golfkedjan Pro Quality – en inköpsorganisation för 50 klubbanslutna golfshopar.

– Shoparna gör sina egna inköp, men det är jag som förhandlar avtal med leverantörer och sköter marknadsföring, ja egentligen allt. Målsättningen i PQ är att kunderna ska mötas av anställda med rätt kunskap, ett bra utbud och bra priser, säger Tomas och berättar att shopen i Tylösand införlivas i Pro Quality.

Tomas Ericson har sålt otaliga golfklubbor genom åren på Laholms GK. Att ha skaffa sig individuellt anpassad utrustning är en nyckel för att bli en bättre golfare, säger Tomas Ericson. Foto: Rickard Gustafsson.

Golfen har varit och är en stor del av Ericsons liv där han i åratal även arrangerat golfresor – främst till destinationer vid Medelhavet. Efter en spelarkarriär på 1980-talet som aldrig riktigt tog fart valde han i stället tränarspåret.

1991 anställdes Tomas som PGA-instruktör, under Mikael Sorling, på Halmstads GK. Två år senare styrdes kosan söderut där han blev sin egen, först på Skogaby GK under sex år och sedan 1999 på Laholms GK.

Epoken är nu över, eller ”var sak har sin tid”, som Tomas själv uttrycker det.

Klart är att Laholms GK kommer ha en särskild plats i Ericsons hjärta där många av medlemmarna blivit riktigt goda vänner.

– De här 25 åren har varit fantastiska! Jag vet inte vart åren har tagit vägen, men Laholm har varit och är en fantastiskt bra klubb. Extremt familjär, egentligen mitt i prick för mitt golfintresse, där medlemmarna spelar golf för att det är kul, säger Tomas.

På frågan om vad han tycker sig ha bidragit med under åren på klubben handlar svaret inte om hur han utvecklat vare sig shop eller träningsanläggningar. Fokus läggs i stället på spelet och den sociala samvaron.

– Jag både hoppas och tror att jag fått många att tycka om spelet och stanna kvar i golfen. För mig är det en drivkraft att få folk att förstå hur roligt golf är och hur viktig den är för hälsan. Sen tycker jag i grund och botten att golf är ett extremt socialt och trevligt spel där alla kan spela tillsammans. Det är det jag tycker är bäst!

I träningsstudion och på drivingrangen har Tomas Ericson utbildat nybörjare och proffs. Han hoppas och tror att han bidragit till att människor lärt sig att uppskatta spelet och fått de att förstå hur roligt det är med golf. Foto: Rickard Gustafsson

Han erkänner till sist att han ändå haft ett finger med i det mesta av utvecklingen av Laholms GK. Ödmjukt väljer han i stället att framhålla de engagerade medlemmarna, styrelsen och framför allt klubbchefen Jyrki Välimäki som den klart viktigaste och mest drivande aktören.

Välimäki besvarar berömmet, med att bjussa tillbaka.

– Tomas har en otroligt bred kunskap om golf och vi har haft ett väldigt bra samarbete. Han personifierar proffsighet och kommer att bli saknad, men vi är glada för hans skull. Han har varit otroligt delaktig i våra idéer och allt som hänt på klubben de senaste åren – framför allt som bollplank – i att göra banan och klubben både bättre och mer inkluderande.

Efterträdaren är inte utsedd, men Välimäki hoppas kunna presentera ett nytt namn innan årsmötet i december.

Tomas Ericson och klubbchefen Jyrki Välimäki har haft stor hjälp av varandra när de tillsammans med styrelse och medlemmar utvecklat Laholms GK till en välbesökt och omtyckt golfdestination för både medlemmar och gäster. Foto: Rickard Gustafsson