NYHETER 2022-11-14 KL. 12:06

Så gick det för Carina i pralin-SM

Av Carina Nilsson

Under farsdag tävlade ränneslövsbon Carina Lovén, som driver Chocolaterian på Norrviken, i pralin-SM i Stockholm.

– Det blev ingen seger men jag gjorde mitt bästa och är nöjd med min insats, säger Carina som tävlade med en pralin med smak av kaffekola och rom bland annat.

Så gick det för Carina i pralin-SM
Carina Lovén kvalade in som en av fem chokladtillverkare i Sverige till pralin-SM. Foto: Donald Laitila och Tindra Lovén

Pralin-SM ordnades som en del i Bak- och chokladfestivalen i Stockholm.

– Det är första året som tävlingen ordnas och jag kom med för en månad sedan. Jag såg det som ett sätt att utmana mig själv och blev en av fem finalister, säger Carina Lovén.

Carina kvalade in med en pralin med smak av lakrits och passionsfrukt. Inför finalen blev temat farsdag och en av ingredienserna skulle vara mörk rom.

Carina hade aldrig jobbat med rom i sina praliner tidigare så det blev en ny utmaning.

– Pralinen fick namnet Avec och jag gjorde den med två smakrika fyllningar med kaffekola och romganach på mjölkchoklad. Själva tävlingsmomentet gick bra, jag var så inne i tillverkningen att jag glömde bort både publik och jury, säger hon.


Carinas tävlingspralin fick smak av mörk rom och kaffekola. Foto: Donald Laitila och Tindra Lovén


Carina var nöjd med själva tävlingsinsatsen men hennes pralin räckte inte hela vägen till seger.

– Jag gjorde mitt bästa och allt klaffade med tillverkningen, men juryn föll för en annan smak. Jag hade såklart velat vinna men nu när jag har landat lite så är jag väldigt nöjd med att jag kom till final. Jag har lärt mig jättemycket men jag kommer inte att ställa upp igen, jag är ingen riktig tävlingsmänniska, säger hon.

Väl hemma igen blir det fullt fokus på vardagen på Chocolaterian.

– Det är ändå verksamheten här som är det viktigaste för mig. Att våra kunder gillar pralinerna är viktigare än att juryn gör det, och nu blir det full fart inför advent och jul, säger Carina.