NYHETER 2023-11-08 KL. 06:03

Rosa cancerballong färdades över 100 mil

Av Rickard Gustafsson

Det är inte bara i Sverige det genomförs olika kampanjer till stöd för den livsviktiga barncancerforskningen. När tre generationer i våxtorpsfamiljen Ivarsson var på utflykt i skogarna på Hallandsås hittade farfar Jan-Olof och barnbarnet Vince en rosa ballong som färdats drygt 120 mil – hela vägen från Frankrike.

Rosa cancerballong färdades över 100 mil
"Titta vad jag hittade!". Femårige Vince visar upp den rosa ballongen som flugit hela vägen från Frankrike. Foto: Privat

Den förre volleybollstjärnan Jimmie Ivarsson, med SM-guld och landslagsspel på meritlistan, var härom helgen ute med familjen på en skogsutflykt på Hallandsås för att grilla korv och plocka säsongens sista svamp.

Efter grillningen traskade sonen Vince, 5 år, runt med farfar Jan-Olof i jakt på kantareller.

I ett skogsparti, mellan Lycket och Hällede, gjorde de en udda upptäckt.

– När de gick runt med svampkorgen sprang de på en rosa ballong. Vince tyckte såklart att det var jättekul, men sen såg vi också att det satt en lapp på ballongen, säger Jimmie som liknar fyndet med känslan att hitta flaskpost.

Det blev en spännande skogsutflykt för Jimmie Ivarsson och hans söner när familjen hittade både en rosa ballong och svamp. Foto: Privat

Texten på lappen var skriven på franska, men innehöll också ett namn och ett par telefonnummer.

– Min franska är närmast obefintlig så jag gick bet, men jag kunde ändå härleda det till att det handlade om ”rosa månaden” och att det var kopplat till något initiativ för arbetet mot cancer, säger Jimmie.

Ballongen fick sonen behålla efter att pappa tagit en bild av lappen. Bilden skickade Jimmie senare till en fransktalande arbetskollega som översatte.

Budskapet var: ”Om du är mottagaren av den här ballongen vänligen ring det här numret så att barnet får sin present.”

När Jimmie Ivarssons fransktalande kollega ringde ett av numren på ballonglappen svarade en kvinna på en skola i norra Frankrike. Foto: Privat

Kollegan slog numret och fick då veta att det var elever i en skola i norra Frankrike som organiserat ett ballongsläpp till förmån för barncancerforskning.

Från fyndplatsen till skolan, nära staden Camrai (mellan Paris och Lille), är det cirka 120 mil.

– Kvinnan som svarade tackade för att vi hade ringt och lovade att hon skulle hälsa till barnet, men det roliga i sammanhanget var att det under samtalet aldrig framkom att ballongen hittats i Sverige. Så de vet nog inte att deras ballong flugit över 100 mil, säger Jimmie och skrattar.

Efter händelsen har Jimmie inte kunnat låta bli att googla hur långt en ballong faktiskt kan flyga.

– Det var rätt överraskande siffror. Jag var väl inte helt och hållet källkritisk i min sökning men som jag förstod det finns det vissa typer av ballonger som kan flyga i flera dygn. Man får väl gissa att de inte trodde att ballongen skulle flyga så långt eftersom lappen bara var skriven på franska.

Att svamppromenaden och korvgrillningen kryddades med en extraordinär händelse gladde inte bara familjen Ivarsson. En fransk pojke vid namn ”Liam”, som genom samtalet från Sverige fick en present, blev säkert också glad.

– Det är ett väldigt fint initiativ. Allt stöd och all uppmärksamhet kring barncancer är ju jätteviktigt, det är en hemsk sjukdom, säger Jimmie Ivarsson.

I ett presentband, fastknutet på ballongen, står namnet på den franske skolelev som släppte iväg ballongen. Foto: Privat