Klik venligst
NYHETER 2022-09-09 KL. 15:30

"Rökte på i Danmark" – lögn enligt rätten

Av Rickard Gustafsson

Halmstads tingsrätt gick inte på den gamla klassikern: ”jag rökte på i Christiania”. Analysen av drogtestet visade nämligen att den 18-årige laholmarens vittnesmål inte höll och han döms nu till dagsböter för ringa narkotikabrott.


Tingsrätten trodde inte på 18-åringens version. Foto: Rickard Gustafsson

Den 18-årige laholmaren togs av polis i Halmstad i mitten av mars i år efter att patrullen upptäckt att han visade tydliga tecken på drogpåverkan. Mannen medtogs för kroppsbesiktning och fick lämna urinprov.

I förhör har 18-åringen nekat till narkotikabrott men uppgett att han rökt cannabis under en tripp till Christiania i Köpenhamn. Eftersom bruk av cannabis inte är olagligt i vårt västra grannland är det upp till åklagaren att bevisa att han rökt på i Sverige.

Nyckeln till den fällande domen kom att avgöras i laboratoriemiljön, förenat med 18-åringens eget vittnesmål.

18-åringen hävdade i förhör att han rökt cannabisen under februari månad. Analysen visade dock att THC-halten i urinen var så pass hög att han även efter besöket i Danmark måste ha rökt på.

Christiania-versionen betraktades därmed som motbevisad och 18-åringen döms nu till 1 500 kronor i dagsböter för ringa narkotikabrott.