Klik venligst
NYHETER 2023-11-17 KL. 14:37

Rikspolischefen blir landshövding i Halland

Av Johan W Jönsson

Avgående rikspolischefen Anders Thornberg blir ny landshövding i Halland efter Brittis Benzler. När han flyttar in på slottet blir det lite som att komma hem då Thornberg är uppväxt i Halmstad. Han har dock inte bott i länet på 43 år.

Rikspolischefen blir landshövding i Halland
Anders Thornberg presenterades som ny landshövding i Halland av civiliminister Erik Slottner (KD). Foto: Länsstyrelsen

Britis Benzler slutar i december, dock inte för att gå i pension, utan för ett nytt uppdrag som landshövding i Jönköping. Hennes ersättare blir en välkänd hallänning.

Anders Thornberg har tidigare varit chef för SÄPO (Säkerhetspolisen) och nu senast har han varit rikspolischef. Förordnandet går ut i februari och han har tackat nej till att fortsätta.

– Då jag fick det här erbjudandet från regeringen var jag inte sen att tacka ja. Jag tror att min erfarenhet kan komma väl till pass, säger Thornberg till Hallandsposten och fortsätter:

– Jag har stor statlig erfarenhet, jag har lett Sveriges största myndighet i sex år och vill att min kunskap kommer till nytta. Jag ville gärna jobba med något samhällsviktigt.

Han hoppas kunna dra nytta av alla sina år inom polisen som landshövding. Thornberg säger till tidningen att han kommer att sakna polisen men att han ser fram emot sin nya tjänst.

Det är regeringen som utser landshövdingar, och civilminister Erik Slottner (KD) var på plats på slottet i Halmstad för att tillkännage valet av Thornberg.

Slottner menar att Thornbergs bakgrund som polis har spelat in i valet då regeringen den senaste tiden arbetat mycket för att komma åt brottsligheten.

– Anders Thornberg är en mycket erfaren myndighetschef. Hans erfarenheter som rikspolischef och tidigare säkerhetspolischef kommer att vara en tillgång för länsstyrelserna, säger Slottner.

– Jag är glad att Anders Thornberg tackat ja till uppdraget som ny landshövding i Hallands län, fortsätter civilministern i ett uttalande på länsstyrelsens hemsida.

Anders Thornberg tillträder tjänsten som landshövding i Halland den 1 december och förordnandet gäller fram till 30 juni 2028.

Petra Lundh ersätter Anders Thornberg som rikspolischef. Katharina von Sydow, laholmare och ordförande i Polisförbundet, kommenterar valet så här till TT:

– Att vara rikspolischef är ett av landets viktigaste uppdrag. Petra Lundh, med sin gedigna erfarenhet och stora förståelse för den polisära kompetensen, har det som krävs.

Fakta Anders Thornberg:

Är född 1959. Thornberg arbetade på Säkerhetspolisen 1986–2018. Han var kommunikationsdirektör 2004–2008, operativ chef 2008–2011, biträdande generaldirektör 2011–2012 och säkerhetspolischef 2012–2018. Sedan 2018 har Anders Thornberg varit rikspolischef.