Klik venligst
NYHETER 2023-05-13 KL. 07:02

Rekordmånga vill vara med på nationaldagsfirande

Av Johan W Jönsson

Förra året gjorde Laholms kommuns nationaldagsfirande comeback i Stadsparken lagom till parkens 10-årsjubileum. Det blev rekord i antal utställare och besökarna strömmade till. Det blir nytt rekord i år igen och koordinatorn för firandet, Linn Persson, hoppas på lika mycket folk.
– Det var en riktig folkfest förra året och folk verkar vara på bettet även i år. Det är jätteroligt, säger hon.

Rekordmånga vill vara med på nationaldagsfirande
Det var många besökare som kom för att delta när firandet i Stadsparken gjorde comeback 2022 efter två års uppehåll på grund av pandemin. Foto: Laholms kommun

Efter coronaårens uppehåll från nationaldagsfirande i Stadsparken återställdes ordningen i fjol och det blev succé. Totalt beräknas det ha varit mellan 3 och 4 000 personer på plats.

Upplägget är detsamma i år med ett fullspäckat scenprogram, flagghissning, tal och uppträdanden från kulturskolan, Laholms manskör och Ränneslövs folkdansgille.

Hur tänker ni kring årets tema som är hållbarhet?


– Vi vill lyfta hållbarhet lite mer denna gången. Det är inga jätteinsatser men vi har tänkt till lite extra och uppmanar även alla utställare att tänka lite mer hållbart, säger Linn.

Drift- och avfallsenheten på kommunen kommer att finnas på plats och informera hur de och kommunen i stort arbetar hållbart. Dessutom blir det inga ballonger som pynt i år.

– Vi har involverat barn från olika fritids runt om i kommunen som har fått skapa vimplar av återvunnet tyg. Det är ett bra sätt att engagera fler i arrangemanget och temat.

Det är över 70 utställare som anmält intresse för att få vara med i Stadsparken under nationaldagsfirandet. Det är alltifrån föreningar och företag till intresseorganisationer.

– Det är jättekul att det är så stort intresse kring att vara med. Det är en härlig dag med mycket besökare på plats. Ifjol var det mellan 3-4 000 personer på plats, säger Linn.


Linn Persson är koordinator för nationaldagsfirandet i parken. Hon har fullt upp med att placera ut de dryga 70 utställarna som vill delta på så bra platser som möjligt. Foto: Johan W Jönsson


– Man märkte att laholmarna hittade tillbaka och hade saknat det efter pandemiåren. Det va rekordmånga utställare även ifjol och det är verkligen en dag som passar alla.

Rebecca Sellergren har lett firandet från scen de senaste åren men hon ska bli mamma inom kort och ersätts därför av Daniel Sanjay Ohlsson som konferencier.

– Daniel har gjort många olika uppdrag för kommunen och har varit med tidigare. Det krävs viss rutin för att ro det uppdraget i hamn och Daniel är ett proffs, säger Linn.

En nyhet är ”kulturkullen” ovanför scenen där det går att testa olika kreativa sätt att använda naturmaterial och gamla metoder för att skapa konst.

Även Lagakalaset med fokus på mat och musik återkommer. I år blir det i samband med Trial-SM den 17 juni. Samma dag är det även vernissage för Teckningsmuseets sommarutställning.

– Ifjol krockade Lagakalaset med Knäredsdagen och det var absolut inte meningen. I år har vi satt dagen i samråd med Hawkhills och Teckningsmuseet. Det kommer bli jätteroligt!, säger Linn.

På dagen blir det utöver SM och vernissage även marknad och aktiviteter för barn. På kvällen är idol-bekante Kevin Tullgren konferencier.

Från scenen underhåller lokala förmågor som Oa Larsson, Maria Albjär och Petronella Magnusson samt Anders och Kristian Nilsson.


Laholms sommarspel stod för en del av underhållningen på scen vid fjolårets firande. Foto: Laholms kommun