Klik venligst
NYHETER 2023-03-23 KL. 06:06

Rattfyllerist rammade mitträcke – dryga böter

Av Rickard Gustafsson

Den bilist som förra vintern krockade och förstörde 50-70 meter mitträcke på E6 i höjd med Snapparp har dömts för rattfylleri. Straffet för den 39-årige mannen blev ekonomiskt kostsamt, nästan 100 000 kronor i dagsböter.

Rattfyllerist rammade mitträcke – dryga böter
Den 39-årige bilist som i januari i fjol kraschade in i mitträcket på E6 har dömts för rattfylleri. Foto: Rickard Gustafsson/Arkivbild

Lördagsnatten den 15 januari förra året inträffade en singelolycka på E6. Föraren till bilen fick sladd på bilen och slungades in i mitträcket och drog med sig 50-70 meter av mitträcket innan bilen stannade.

Föraren, en 39-årig man från södra Skåne, var på väg hem efter att hälsat på en vän i Halmstadstrakten och var berusad när han satte sig bakom ratten och hade sommardäck på bilen. Enligt blodprovet som togs efter olyckan hade mannen 0,8 promille alkohol i blodet.

I polisförhör har mannen erkänt att han druckit tre-fyra glas vin, men förstår inte själv hur kan kunde få sladd på bilen då det inte var halt.

Polisen som kom till platsen har dock beskrivit att det var minusgrader i luften och frost på vägbanan vid olycksplatsen.

Trots att mannen hade 0,8 promille valde åklagaren att åtala 39-åringen för grovt rattfylleri. Egentligen går gränsen vid 1,0 promille, men åklagaren ansåg att brottet skulle bedömas som grovt då körningen inneburit påtaglig fara för trafiksäkerheten eftersom mannen kört med sommardäck i vinterväglag.

På den punkten håller inte Halmstads tingsrätt med åklagaren. Rätten anser att det saknas stöd för att 39-åringens körning faktiskt inneburit någon fara för trafiksäkerheten.

Domstolen skriver: ”det kan enligt tingsrättens mening inte uteslutas att orsaken till att NN körde in i mitträcket var den halka på platsen som polismannen har beskrivit och alltså inte NN:s bristande kontroll över bilen till följd av berusning.”
Med andra ord har inte åklagaren bevisat att det fanns ett orsakssamband mellan 39-åringens alkoholpåverkan och den inträffade olyckan.

Straffet för rattfylleri blev 120 dagsböter och på grund av 39-åringens höga inkomst blev böterna knappt 100 000 kronor. Mannen ska också betala skadestånd till sitt försäkringsbolag på drygt 60 000 kronor.