NYHETER 2023-05-29 KL. 15:59

Rattfull 90-åring gjorde U-sväng på E6

Av Rickard Gustafsson

Inför ögonen på polisen gjorde den 90-årige bilföraren en U-sväng på E6 och stannade till vid den poliskontroll som trafikpolisen utförde i motsatt körriktning. Där blåste mannen positivt för alkohol.
– Det var ett högst märkligt beteende, säger Dan Larsson vid Laholmspolisen.

Rattfull 90-åring gjorde U-sväng på E6
En man i 90-årsåldern misstänks för rattfylleri efter en besynnerlig incident på E6 i lördags. Foto: Adobe Stock

Den närmast dråpliga händelsen utspelade sig vid 14-tiden i lördags på E6 i höjd med Snapparp.

Där stod en patrull från trafikpolisen i Halland, i en väghållarficka, och kontrollerade fordon i södergående körriktning. Helt plötsligt noterar patrullen hur en bil, som färdas i norrgående riktning, gör en U-sväng på motorvägen och kör över i södergående riktning.

Föraren av bilen, en man i 90-årsåldern från Halmstad, stannade därefter till i vägfickan där trafikpolisen stod.
– När patrullen talade med mannen uppstod misstanke om att han var alkoholpåverkad och han blåste positivt, säger Dan Larsson på polisen i Laholm.

Utandningsprovet visade 0,15 milligram alkohol per liter, vilket motsvarar 0,3 promille i blodet. Inte mycket över gränsen för rattfylleri (0,2), men tillräckligt för att bli rapporterad och åtalad.

Mannen följde snällt med polisen för provtagning.
– Det var ett högst märkligt beteende och det visar kanske att den här mannen inte längre ska ha ett körkort, säger Dan Larsson vid Laholmspolisen.

Något körkort har inte heller mannen längre kvar. Det faktum att han vände på motorvägen var ett tillräckligt allvarligt brott enligt trafikförordningen för att trafikpoliserna skulle plocka ”lappen” på plats.

Nu väntar åtal för misstänkt rattfylleri (samt ovanstående brott) och om den 90-årige föraren någonsin får tillbaka körkortet avgörs slutligen av Transportstyrelsen.