NYHETER 2023-11-28 KL. 09:32

Rådhuset inte klart i tid – ridande Lucia ställs in

Av Johan W Jönsson

Renoveringen av rådhuset drar ut på tiden. Med prasslande plast runt byggnaden vågar inte Laholms Ryttarförening genomföra sin tradition med ridande Lucia i år.
– Vi vill inte riskera att hästarna blir skrämda. Då blir det en säkerhetsrisk för alla inblandade, säger Elisabeth Ivarsson, styrelseledamot i Laholms RF.

Rådhuset inte klart i tid – ridande Lucia ställs in
På grund av säkerhetsskäl blir det ingen ridande Lucia i Laholm i år. 2017 var det Victoria Josse som red längst fram i tåget. Foto: LT/Arkiv

Tanken var att renoveringen av rådhuset skulle varit klar i slutet av december. Byggnaden är dock inte tillräckligt torr för att kunna målas. Därför drar arbetet ut på tiden.

Rådhuset är inplastad och när det blåser prasslar det i plasten. Det ljudet uppskattas inte av hästar. Skulle de bli skrämda kan det bli farligt för alla inblandade.

– Vi vågar inte riskera något i och med plasten runt rådhuset. Sedan är där ganska trångt med byggställningar också. Det är inte som det brukar vara där, säger Elisabeth.

– Nu när det drog ut på tiden med renoveringen så var det inte mycket att be för, tyvärr. Det kan bli klart precis innan lucia men då blir det för tätt inpå, fortsätter hon.

Hur känns det att ställa in?

– Det är klart att det är tråkigt. Men vi tar det säkra för det osäkra. Hästar är flyktdjur. Vi har haft ridande Lucia i 60 år och har bara fått ställa in vid ett fåtal tillfällen.

Halka, storm och en viss pandemi har satt käppar i hjulet för Laholms RF:s ridande lucia tidigare. Förra året firade företeelsen 60 år. Men Lucia på häst nummer 61 får alltså vänta.

– Vi har lottat fram vem det blir men vi har inte meddelat henne. Hon som lottades fram i år får möjlighet att rida med nästa år istället. Då blir det dubbla lucior, säger Elisabeth.

– Jag vill understryka att vi inte är arga på någon över det här. Det är som det är. Det brukar alltid gå bra och säkerheten kommer alltid först. Därför ställer vi in i år, avslutar Ivarsson.

Björbäcks RF kommer att genomföra sitt ridande luciatåg genom Våxtorp som vanligt. I år är det Sanna Hedström som rider längst fram i tåget som lämnar Björbäck klockan 18.