NYHETER 2022-07-08 KL. 15:07

Pompa stämplar ut efter 49 år Nilssons

Av Johan W Jönsson

1973 anställdes Tommy ”Pompa” Johansson på Nilsson Special Vehicles som då hette Yngve Nilssons karosserifabrik. 49 år senare går han i pension från samma företag. Det kan man kalla lojalt. ”Även om det varit lite kärvt då och då så har jag alltid trivts på jobbet”, säger Pompa.

Pompa stämplar ut efter 49 år Nilssons
Tommy "Pompa" Johansson sträcker armarna i skyn när han hyllas av sina chefer och kollegor efter nästan 50 år på Nilsson Special Vehicles. Foto: Johan W Jönsson

Vid den traditionsenliga grillningen som Nilssons ordnar inför sommarsemestern hyllades och avtackades Tommy ”Pompa” Johansson efter ett halvt sekel i företagets tjänst.

Det var nuvarande VD:n Fredrik Nilssons pappa Nils-Åke Nilsson som anställde Tommy år 1973. Han fanns på plats vid avtackningen och sa några ord tillsammans med Fredrik.

– Jag vet inte om någon någonsin kommer att arbeta så länge på samma arbetsplats. Pompa började här redan som 15-åring. Jag kommer inte ihåg de första åren, säger Fredrik (1 år då).

– Men jag minns dig och när du började. Du började med att sopa golven, så du började i rätt ordning och sedan har du jobbat dig uppåt. Du är värd din post, kontrar Pompa.

Nils-Åke berättade att Tommy varit en väldigt trogen medarbetare som skött sina arbetsuppgifter och arbetstider perfekt under alla år.

– Vi var inte många när han började här men han har hållit i hela vägen. Jag vill verkligen gratulera och önska ett stort lycka till inför pensionen och hoppas att det blir många lyckliga år framöver.

Yngve Nilsson fanns fortfarande kvar i företaget när Pompa anställdes. Nu sommarjobbar Fredriks son Hannes på Nilssons. Det gör att Pompa arbetat med fyra generationer Nilsson.


Pompa får motta en gåva från företaget. Nuvarande VD:n Fredrik Nilsson överräcker. Nils-Åke Nilsson, som en gång anställde Pompa, fanns också med vid avtackningen. Foto: Johan W Jönsson


Företaget räckte över en gåva. Pompa fick även en specialgåva (ett litet gasverk och extra gas plus lite annat) av sina arbetskollegor. Det överräcktes av Anders Enocksson.

– Så att han äntligen ska kunna färdigställa sin Amazon. Vi har hört den historien till leda och den är obetalbar, skrattar Anders.

Hur kommer det sig att du blivit kvar under alla år?

– Tiden har bara rullat på. Jag har trivts väldigt bra hela tiden. Det har varit några få dagar när det regnat men när man ätit frukost så har det känts bra igen, säger Pompa.

– Både Nils-Åke och Fredrik (VD sedan 2017) har varit bra att ha och göra med som chefer. Det har aldrig varit några bekymmer, fortsätter han.

Han medger att han någon gång sökt ett annat jobb och sneglat åt andra håll men det är aldrig något som har lockat tillräckligt mycket.

– Från början blev man ju lite styrd här men sedan har jag i princip skött mig själv. Nu under den sista tiden när jag trappat ner i tid så har jag haft det väldigt bra, säger Pompa.

Pompa började på högtryckstvättarna. Sedan blev det inredningar och smedjan. Mest har han varit plåtslagare och svetsare på detaljsidan. Men han har också ryckt in där det behövts.

Var du inte sugen på ett år till så att du fått ihop 50 år?

– Jag har funderat på det men det är många som har varit på mig som sagt att de tycker att jag ska gå hem medan jag är frisk och mår bra, säger Pompa som fyller 65 år den 12 december.

Vad händer nu?

– Jag har stort hus, stor tomt och egen verkstad. Så jag ska inte bli sysslolös. Dessutom har jag sagt att jag kan ställa upp och hoppa in vid behov, avslutar Tommy ”Pompa” Johansson.


Tommy "Pompa" Johansson har arbetat ihop med fyra generationer Nilssons på Nilsson Special Vehicles. På bilden syns Fredrik Nilsson, Nils-Åke Nilsson, Tommy Johansson och Hannes Nilsson. Pompa har även jobbat med Yngve Nilsson. Foto: Johan W Jönsson