NYHETER 2023-11-07 KL. 13:21

Polisen varnar för sms-bedrägerier

Av Rickard Gustafsson

En kvinna i 65-årsåldern har gjort en polisanmälan om bedrägeri efter att hon agerat på ett sms där bedragare utnyttjat kända företag som DHL och Elgiganten. Kommunpolisen Kristian Nilsson vill nu varna för sms- och telefonbedrägerier.

Polisen varnar för sms-bedrägerier
Kommunpolisen Kristian Nilsson uppmanar människor att tänka sig för ordentligt och vara sunt misstänksam innan man agerar på sms-meddelanden som dyker upp i mobiltelefonen. Foto: Adobe Stock/Rickard Gustafsson

Ett sms från transportföretaget DHL berättade att det fanns ett paket att hämta på Elgiganten. Kvinnan, bosatt i Laholms kommun, kunde inte dra sig till minnes att hon beställt några varor därifrån, men kunde läsa i meddelandet att man skulle ringa det bifogade numret om man hade frågor kring beställningen.

Kvinnan följde instruktionen och den som svarade var en bedragare som på ett förtroligt sätt förklarade att hon sannolikt blivit utsatt för ett bedrägeriförsök.

– Bedragaren ska ha frågat vilken som är hennes bank och kopplade henne vidare till bankens säkerhetsavdelning, säger Kristian Nilsson, kommunpolis i Laholm.

Nästa person var definitivt inte bankanställd. Kumpanen vilseledde och lurade i stället kvinnan att slå in koden till sitt mobila bank-id.

– Under samtalet anade hon att inte något stämde. Hon ringde direkt sin bank och spärrade kontot, säger Kristian Nilsson.

Bedragarna hade då redan övertagit kontrollen. Tre transaktioner på nästan 40 000 kronor fanns bokförda på hennes konto, men pengarna hade dessbättre inte dragits.

Kommunpolisen berättar att han senaste året arbetat hårt med att informera äldre människor om tillvägagångssätt för att undvika bedrägerier.

Nilsson menar att det är viktigt att vara misstänksam, men att det inte är skamligt att bli lurad.

– Man ska ha klart för sig att de här personerna är så otroligt duktiga och vältaliga. Jag har talat med många pensionärer det sista året och det är många som uppger att de är nära att bli lurade och en del blir också lurade.

Fakta: Så går SMS-bedrägerierna till

Enligt polisen går de sms-bedrägerier som skickas ut just nu oftast till så att bedragarna påstår att den som får meddelandet har beställt en vara från ett företag. I meddelandet står det sedan att om man har frågor kring beställningen eller om det inte är en själv som gjort den så ska man ringa ett nummer.

När personen som fått meddelandet ringer numret, så kopplas den vidare till säkerhetsavdelningen på dennes bank. Målsägaren får prata med en person som alltså låtsas jobba på målsägarens bank och som uppmanar målsägaren att knappa på sitt bank-id eller bankdosa. När målsägaren gör detta kommer bedragaren in på dennes internetbank och kan slussa ut de pengar som finns där.

Källa: Polisen

Så gör du om du råkar ut för falska telefonsamtal eller sms

• Var sunt misstänksam. Blir det otrevligt eller känns det obehagligt så lägg på luren direkt.

• Lämna aldrig ut några uppgifter varken via sms eller i samtal. Även om avsändaren eller den som ringer upp hävdar att det är brådskande eller på annat sätt försöker få dig att tappa fattningen.

• Du kan be att få motringa, eller kontrollera telefonnummer på intranät eller på extern organisations webbsida.

• Undvik att klicka på länkar i sms.

Om du misstänker att du blivit utsatt för ett bedrägeri:

• Kontakta din bank direkt.

• Ring 114 14 för att göra en polisanmälan. Ring 112 vid akuta ärenden.

• Ta stöd av någon i din närhet.

Källa: Polisen