Klik venligst
NYHETER 2024-06-13 KL. 06:02

Polisen om polissamtalen: Lägg på!

Av Per Brolléus

– Lägg bara på!
Det säger polisens talesperson Eva-Lotta Hermansson-Truedsson om de nya bedrägeriförsök som dök upp i veckan.

Polisen om polissamtalen: Lägg på!
"Lägg bara på", menar polisens Eva-Lotta Truedsson-Hermansson när det gäller röstmeddelanden som sägs komma från polisen. Foto: Freepik, Polisen

Bedrägeriet är någon form av massutskick som innebär att en person blir uppringd och i luren hör man ett inspelat röstmeddelande med en person som utger sig för att vara från polisen och att det är något som hänt. I det upplästa meddelandet, som dessutom är på engelska, uppmanas personen att trycka på olika knappar för att reda ut ett slags påhittat bekymmer.

– Tanken är väl att man ska komma till ett läge där man ska logga in med bankuppgifter och sen har man gett bedragarna fri möjlighet att komma åt ens konton.

Att man utger sig för att vara från polisen gör Eva-Lotta rätt irriterad.

– Ja, det är bedrövligt. Men hela den här versionen av bedrägeri känns inte särskilt skickligt uttänkt. Lägg bara på luren. Det finns inte mycket annat att göra, säger hon med en djup suck.

– Polisen skickar inga röstmeddelanden, vi uppmanar aldrig folk att logga in och vi pratar svenska.

Senaste dagarna har det kommit in polisanmälningar om just denna ”nya” version av bedrägeri från en rad platser i landet, bland annat i Ljungby, Älmhult, Båstad och en rad orter i Halland.