Klik venligst
NYHETER 2023-06-08 KL. 14:50

Polis tvingades krocka med full bilförare

Av Rickard Gustafsson

Med en promillehalt på 1,64 körde den manlige bilföraren först ned en grind in till Diabs område. Under en efterföljande biljakt tvingades polisen att krocka med mannen. Nu åtalas han för grovt rattfylleri, skadegörelse samt olaga intrång.

Polis tvingades krocka med full bilförare
Ibland tvingas polis att ta i med hårdhandskarna. I det aktuella fallet vägrade den manlige föraren att stanna och då valde polisen att använda sig av en prejningstaktik. Foto: Polisen förundersökning

En sen lördagsnatt i december ifjol fångade övervakningskameror hur mannen i 40-årsåldern körde rakt genom grinden till industriföretaget Diab i Laholm.

I över en halvtimme blev han kvar på området innan samma övervakningskameror kunde konstatera att han körde samma väg ut igen.

Ytterligare en halvtimme senare fick polisen ett samtal från Lilla Tjärby då ett vittne upptäckt en bil som vinglade betänkligt. När polisen kom till platsen inleddes en kortare biljakt eftersom mannen vägrade stanna, trots idoga försök av polispatrullen som hade blåljus och sirener påslagna .

Jakten fortsatte ned mot Laholm och under tiden pendlade han mellan låga och hastigheter då han tvärnitade, gasade och hindrade polisen att köra om. När föraren, enligt polisen, tog sikte på en mötande bilist som i sista stund lyckades väja och nära krockat med en buss var måttet rågat.

En polis från hundpatrullenheten, som beordrats ut, tvingades helt enkelt att krocka med mannen för att få stopp på framfarten. När mannen greps på Lagavägen var han högst betänkligt berusad och analysen visade senare att promillehalten, 1,64, var långt över nivån för grovt rattfylleri.

Enligt polisens förhörsprotokoll har mannen berättat att han tidigare under kvällen druckit en ansenlig mängd med öl och whisky. I förhöret förklarade mannen bland annat att han varken tål starksprit eller har några minnen av att han rammat en grind till Diab.

På frågan om varför han inte stannade trots blåljus och sirener berättade han att ”ville provocera” polisen för ”att se vad som hände”.

Åklagaren åtalar nu mannen för grovt rattfylleri, skadegörelse och olaga intrång. Mannen har erkänt samtliga tre åtalspunkter.

Diab kräver dessutom skadestånd av mannen på 11 800 kronor för reparation av den nedkörda grinden.

På övervakningskameran ses mannens Audi köra rakt igenom den låsta grinden in till Diabs område. Mannen själv har inget minne av händelsen och erkände först efter att polisen visat filmen för honom.

Foto: Polisens förundersökning