Klik venligst
NYHETER 2022-09-01 KL. 13:57

Polis haffade pojke på snabb elsparkcykel

Av Rickard Gustafsson

Laholmspolisen har stoppat en pojke i 15-16-årsåldern på elsparkcykel som framfördes över den tillåtna hastigheten, 20 km/t. Pojken misstänks nu för olovlig körning då polisen betraktar fordonet som en moped.

Polis haffade pojke på snabb elsparkcykel
Elsparkcyklar har slagit igenom stort i Sverige, men det finns också en hel del regler som man bör känna till. Foto: Jonas Jacobsson/Unsplash

Händelsen inträffade på onsdagskvällen vid Humlegången i Laholm. En av poliserna i Laholm fick då syn på en yngling som körde sin elsparkcykel över tillåten hastighet.

Hur fort det gick är okänt, men enligt lagen får inte en elsparkcykel framföras över 20 km/t eller ha en starkare motoreffekt än 250 watt för att betraktas som en cykel.
– Motoreffekten gör att vi klassar den som en moped och eftersom pojken saknade körkort för moped och dessutom inte använde hjälm rubriceras det som olovlig körning, säger Christer Andersson vid Laholmspolisen.

I samband med ingripandet kontaktades vårdnadshavare som fick komma och hämta pojken, men elsparkcykeln tog polisen i beslag för att utreda vad för typ av fordon den skall klassas som.


Fakta: Det här gäller för elsparkcyklar
• Från och med 1 september 2022 råder körförbud för elsparkcyklar på gångbanor.
• En elsparkcykel klassas som en cykel förutsatt att den inte går fortare än 20 km/tim. Överstiger fordonet 20 km/tim eller har starkare motor än 250 watt klassas den inte längre som en cykel och kan inte köras efter cykelregler. Det som ligger närmast tillhands är att elsparkcykeln klassas som moped, med andra krav och förutsättningar för att få brukas i trafik.
• Det är inte tillåtet att skjutsa på elsparkcykeln.
• Barn under 15 år måste bära hjälm.
• Fordonet ska vara utrustat med broms och ringklocka.
• Vid mörkerkörning ska fordonet ha reflexer och belysning fram och bak.
Källa: Polisen, Transportstyrelsen