NYHETER 2022-01-13 KL. 16:00

Personlig utveckling ska stärkas genom hästen

Av Johan W Jönsson

Genom hästen ska människor som är utanför arbetsmarknaden komma närmare jobb eller utbildning. Detta genom projektet ”Lära med hästar”. ”Det ska vara ett led i att stärka de här personernas personliga utveckling”, säger Annika Larelius på vuxenutbildningen.

Personlig utveckling ska stärkas genom hästen
Lisa Torngren från Lära med hästar höll i introduktionen. Vid väggen syns: Caroline Ugglesjö, Molly Lindman, Tarek Alhusayan, Filip Martinez, Helene Olander och Helene Lennartsson. Foto: Annika Larelius

Projektet är ett samarbete mellan vuxenutbildningen, Arbetsmarknadsenheten, Vägledningscentrum och Laholms RF. Målsättningen är att en pilotgrupp ska få jobba med metoden Lära med hästar.

– Tanken är att det här ska få deltagarna att ta ett steg vidare i sin utveckling. Arbetsmarknadsenheten och Vägledningscentrum jobbar med olika aktiviteter för att stärka individer, säger Annika.

– Slutmålet är bättre hälsa och stegvis förflyttning mot studier och självförsörjning. Vi hoppas och tror att det här skulle kunna vara en bra metod längs den vägen, fortsätter hon.

Lära med hästar handlar om att med hästen som läromästare utveckla de personliga egenskaper som man behöver för att må bra och kuna vara aktiv i samhälls- och arbetslivet.

Det handlar till exempel om ökad samarbetsförmåga, bättre självkänsla, självförtroende, fokus, lyhördhet och kommunikation.

– Det finns forskning på det här och det finns evidens på att det fungerar. Det kommer från Australien och Kanada från början, säger Annika.

Lisa Thorngren som är grundare och VD för företaget ”Lära med hästar” är utbildad i Australien och hennes verksamhet finns i Båstad.

Hon har utvecklat en svensk modell som innefattar strukturerade träffar vid fem tillfällen en gång per vecka. Varje tillfälle är på två timmar.

Laholms kommun planerar att ha två pilotgrupper i ett samarbete med Lisa Thorngren och Laholms Ryttarförening. Träffarna kommer att äga rum på Ekbanksgården i Nedre Ahla.

En introduktion har genomförts på Laholms Ryttarförening. Handläggare och vägledare på arbetsmarknadsenheten fick en demonstration på hur ett lektionstillfälle kan se ut.

– De var med för att få chansen att uppleva metoden själva för att kunna bedöma för vilka av deras deltagare det här skulle kunna göra störst nytta, säger Annika.

Hon var med själv under dagen då Vuxenutbildningen tagit initiativet till samarbetet. Annika Larelius själv är projektledare för pilotprojektet.

– Introduktionen var både intressant och givande. Det var så härligt att se hur mina kollegor tog sig an detta. En del av dem är hästrädda och så kan det ju vara även i pilotgruppen.

– Vi fick en väldigt bra och tydlig genomgång över hur en lektion kan se ut. Och det var väldigt upplevelsebaserat. Både vi och ryttarföreningen upplevde det som väldigt positivt.

Två av Laholms RF:s hästar testades för metoden och verkade trivas med konceptet även dem. Den lyckade introduktionen gör att det nu siktas på pilotgrupper inom kort.

– Det kunde lika gärna kunna blivit så att vi tyckt att det var intressant men att det inte var något för vår målgrupp. Men nu var det tvärtom.

Relationer var temat för lektionen under introduktionen. Det handlar både om relationen till sig själv, till övriga gruppmedlemmar och till hästen. Det är totalt sex deltagare och två hästar per tillfälle.

– Relation, kommunikation och samarbete var i fokus. Det var fem olika stationer och det handlade bland annat om att gruppen skulle få hästen att backa och att stanna i en ruta.

Deltagarna är aldrig på hästen men de bär ändå ridhjälm och säkerhetsväst. Hästen har grimma och grimskaft men inget träns.

– Säkerhet och trygghet är A och O och sedan jobbas det med olika teman. Hästen är medarbetare och man arbetar alltid från marken, säger Annika och fortsätter:

– Man jobbar bara i lugna tempon med olika övningar i skritt och med halter, inget trav. Därför sliter det inte på hästarna. Detta ska vara stimulerande även för hästen.

Förhoppningen är att kunna starta med en pilotgrupp i februari. Sedan ska det utvärderas och sedan ska troligtvis ytterligare en pilotgrupp startas under våren.

Kostar det här kommunen mycket pengar?

– Nej, det här är initialt ett utvecklingsprojekt som det finns medel för. Så det gör det inte, avslutar Annika Larelius.

Lisa Thorngren kommer att agera instruktör för pilotgrupperna. På sikt hoppas man kunna utbilda egna instruktörer på arbetsmarknadsenheten, vuxenutbildningen och ryttarföreningen.


Caroline Ugglesjö i gul jacka, Molly Lindman med hästen "Kalle" och Lisa Thorngren under introduktionen av Lära med hästar. Foto: Annika Larelius