Klik venligst
NYHETER 2023-09-08 KL. 16:51

Oskar ska toppa fjolårets andraplats i Årets kock

Av Johan W Jönsson

Kocken Oskar Persson från Veinge slutade på en fin, fin andraplats i den prestigefyllda tävlingen Årets kock förra året. Nu är han på nytt en av åtta som gör upp i finalen. Trots att han sagt att han skulle pausa ett år.
– Jag sa nej länge men tävlingssuget blev för stort, ler mästerkocken.

Oskar ska toppa fjolårets andraplats i Årets kock
Oskar Persson från Veinge slutade tvåa i Årets kock förra året. Nu går han för vinst. Foto: Arkivbild/Årets kock

27-årige Oskar Persson från Veinge kom med i kvalet (topp-24) redan första året han testade (2021). Ifjol bar det hela vägen till en andraplats bakom välkända Jessie Sommarström.

Nu är han tillbaka i finalen och är en av åtta skickliga kockar som gör upp om den mest prestigefyllda titeln inom gastronomin i Sverige.

– Jag har ett par caterings kvar att göra de kommande veckorna. Sedan är det fullt fokus på tävlingen. Tiden dit går fort nu, säger Oskar.

Finalen äger rum på Annexet i Stockholm den 19 oktober. Det Oskar vet än så länge är att han ska göra en kall och en varm rätt på hummer.

– Vi fick reda på det för ett par veckor sedan. Jag har hittat en grund i rätterna som jag vill jobba vidare med. Från och med nu blir träningen som ett heltidsarbete.

Det kommer ytterligare två uppgifter inför finalen. Den ena får Oskar och hans medtävlande reda på den 19 september och den andra så sent som kvällen innan tävlingsdagen.

– Det blir väldigt otränat på de två sista rätterna. Därför får man lägga mer fokus på de tränade rätterna som ger mycket poäng, berättar Oskar.

Finalen består av en heldags tävlande. I år sållas ingen bort utan alla åtta är med hela vägen. Det blir alltså lite mer intensivt än en tvådagarstävling men Oskar gillar upplägget.

För att kvalificera sig ska man skicka in ett recept och en bild på en rätt. 24 bidrag går till kvalet och sedan går tolv vidare efter det första steget.

– I det andra kvalet var det två råvarukorgar. En rätt med ägg och alger och en rätt med makrill. Efter det togs de åtta till finalen ut.

Hur har resan varit i år?

– Jo, men detta är första året som det känts tryggt. Man har gjort det några gånger och har koll på vad som krävs. I kvalet kände jag mig faktiskt ganska säker på att gå till final.

Hur tänker du inför årets final?

– Jag vill ju inte bli tvåa igen och det vore onödigt att komma under det också. Det är allt för vinst nu. Och jag känner att jag har bra chanser. Så det är full fart!

Hur är konkurrensen?

– Det är ett otroligt rutinerat startfält. Sex av åtta har varit i final tidigare och jag tror att vi är fyra som varit på pallplats. Men med andraplatsen ifjol har jag ändå ingivit någon form av respekt.

Är det någon den breda publiken känner igen?

– Louise Johansson är ganska känd. Hon vann första upplagan av Sveriges mästerkock. Så hon har gått från att vara amatörkock till att vara i sin tredje final.

Efter förra årets final sa Oskar att han kände att han ville ta ett års paus och skaffa sig ytterligare kött på benen innan han testade att komma med igen.

– Men det där tävlingssuget kommer tillbaka varje år när det närmar sig inskick. Jag sa nej länge men sista dagen slängde jag ihop en rätt och skickade in. Så det var väldigt spontant.

Är det sista finalen på ett tag nu oavsett?

– Jag hade ju tänkt vinna nu. Så då finns det ingen vits att vara med i den här tävlingen igen då. Sedan får vi ta det som det kommer. Oavsett hur det går blir det nog inte nästa år.

Har du fått erbjudande om att vara med i Kockarnas kamp?

– Jag har inte det. Hoppas att det kommer snart. Det hade faktiskt varit kul. Jag hade hellre varit med där än i Årets kock nästa år. Det är ett roligt program med bra genomslagskraft.

Årets kock firar 40 år i år. Det är plats för 1 000 personer på läktaren och ytterligare 1 000 på bankettmiddagen på golvet. Ett perfekt tillfälle att slå till för Veingesonen således.