-
NYHETER 2022-09-22 KL. 16:52

Oskar från Veinge tvåa i Årets kock

Av Johan W Jönsson

Så nära men ändå så långt ifrån! Veingekocken Oskar Persson stod för en storstilad insats i Sveriges mest prestigefyllda kocktävling. Han slutade tvåa i Årets kock bakom vinnaren Jessie Sommarström. ”Med lite distans känner jag mig väldigt stolt över mig själv”, säger Oskar.

Oskar från Veinge tvåa i Årets kock
Oskar Persson från Veinge blev tvåa i Årets kock. Foto: Årets kock

Han har tidigare lett det svenska juniorlandslaget till OS-guld och redan i fjol kom han med i kvalet till Årets kock (topp-24) på första försöket. I år bar det hela vägen till final och en fin andraplats.

– Nästan fantastiskt bra! Nej, men jag får vara nöjd ändå. Direkt efter kände jag: aldrig mer igen. Att inget var värt det. Men ju fler dagar som går desto nöjdare blir jag, säger Oskar.

Var du rädd för att bli bortglömd?

– Det stora genomslaget får man bara när man vinner. Men man blir inte bortglömd. Folk i branschen kommer ihåg att man gjorde en bra prestation och det ger ett socialt nätverk.

Vinnaren Jessie Sommarström kom tvåa bakom halmstadkocken Jakob Holmström i Kockarnas kamp 2021. Hon var dessutom klart äldst i startfältet med sina 43 år. Oskar är 26.

– Jessie var oslagbar den dagen. Hon var bäst så det bara skrek om det. Med tanke på vilka namn jag hade bakom mig så måste jag ändå vara stolt över min prestation.

Sommarström fick 775 poäng. Oskar fick 682 poäng. Trean Ola Wallin fick 680 poäng och fyran Anton Kardell 620 poäng.

– Ola har varit med i kocklandslaget och vunnit VM-guld. Han har kommit tvåa två gånger Årets kock tidigare. Så han var favorit inför tävlingen. Anton har blivit utsedd till Årets unga kock.

Vad hade du för förväntningar själv?


– Man säger ju alltid att man ska gå och vinna. Men innerst inne är det kanske inte det man tror egentligen. Ju längre det går, desto mer börjar man hoppas och tro.

I kvalet var Oskar orolig för att hans inskickade rätt inte skulle räcka för att gå vidare till dag två. På finalen tvekade han på om de två första rätterna verkligen skulle räcka till att få fortsätta.

– Fyra av åtta åker ut efter förmiddagen och jag var långt ifrån säker på att gå vidare till eftermiddagen. När jag väl var topp-fyra ville jag självklart vinna.


Det krävs mycket träning för att göra bra ifrån sig på Årets kock. Foto: Årets kock


Oskar var tvåa in i del två av finalen och den placeringen höll han. Det avslutande momentet var en hemlig råvarukorg. Hel kummel var huvudråvaran.

– Det var skönt att hålla placeringen i alla fall. Kummel är väldigt skör i köttet så man måste vara försiktig när man jobbar med den. Annars blir det nästan inget kvar.

Det som skulle åstadkommas var en buljong på kummel och en varmrätt på samma fisk. Oskar gjorde en kall buljong och kummel i brynt smör.

– Kall buljong med kronärtskocka uppsmakad med spadet från kronärtskockan med citron, vitt vin och en massa kryddor. Kokta bondbönor, kronärtskockor och lite gravad kummel till det.

– Till varmrätt eldade jag hela kummelfilén runt om. Sedan bakade jag den i brynt smör. Till det serverade jag stekta svampar, majs och en svampsås.

Varmrätten föll juryn, med ordförande Tommy Myllymäki i spetsen, väl i smaken och Oskar fick höga poäng men det räckte inte mot Sommarström.

– Jessie är populär och välkänd efter sin medverkan i Kockarnas kamp. Det märktes att hon var lite av en publikfavorit.

Det krävs hård träning för att lyckas i Årets kock. Oskar har tränat mycket och länge. De två senaste månaderna har han mer eller mindre ägnat sig på heltid åt träning.

– Det blev mycket inför kvalet i våras och hård träning inför finalen. Det är fullastad bil med råvaror hela tiden och man lägger mycket tid och pengar. Två månadslöner och all fritid ges upp.

Trots att både tid och pengar offras för att kunna deltaga på ett bra sätt och trots att Oskar först sa aldrig mer så är han nu taggad på att testa igen.

– Är man så nära känns det nästan som att man är skyldig att vinna den där tävlingen. Jag kommer köra igen. Sedan får vi se om jag tar ett års paus.

– Jag vill jobba lite på krogar jag aldrig varit på förut. Utvecklas och breddas lite till innan jag jag är med igen, fortsätter Oskar.

Som kock, inte minst som skicklig sådan, finns det hur mycket jobb som helst just nu. Därför frilansar Oskar för tillfället på olika ställen.

– Jag är dels rätt mycket med en cateringfirma som åker ut på roliga uppdrag. Sedan extrajobbar jag på olika restauranger. Bland annat Tegelbacken där jag hade fast tjänst senast.

Då är det lite tid kvar innan du kommer hem till Veinge och startar krog?

– Ja, jag har sagt fem år i fem år nu, tror jag. Det är nog fortfarande där någonstans. Det finns lite kvar att jobba på här uppe (Stockholm), skrattar Oskar Persson.


Hel kummel var huvudråvara i det avslutande monentet. Oskar gjorde en kall buljong och eldad kummel bakad i brynt smör. Foto: Årets kock