NYHETER 2023-12-06 KL. 09:31

Ökad polisnärvaro med fler tjänster

Av Carina Nilsson

Lokalpolisområde Ljungby, där Markaryd ingår, kommer att få tre nya poliser vid årsskiftet och fem nya till sommaren.
– Det känns väldigt positivt, det gör att vi kan öka närvaron i alla tre kommuner, säger Niklas Wilsson som är chef för lokalpolisområde Ljungby.
Dessutom har Markaryd återigen en kommunpolis på heltid från den 5 december.

Ökad polisnärvaro med fler tjänster
Niklas Wilsson är chef för LPO Ljungby: "Med fler poliser kommer vi att bli mer synliga i alla tre kommunerna. Foto: Pressbild

Nya rikspolischefen Petra Lundh välkomnade nyligen 806 nya poliser i landet. Polisregion Syd får 176 av dessa tjänster och 34 av dem hamnar i polisområde Kronoberg-Kalmar.

Lokalpolisområde Ljungby, där även Markaryd och Älmhult ingår, får också del av förstärkningen berättar Niklas Wilsson.

– Det kommer tre färdiga polisassistenter till oss som börjar jobba redan vid jul och årsskiftet. Dessutom räknar vi med ytterligare fem personer fram emot sommaren.

Tjänsterna som tillkommer är en del i att förstärka polisen och ska alltså inte ersätta annan personal.

– En viss personalomsättning finns det alltid med medarbetare som går i pension eller byter jobb, men vi ser att vi får en tillväxt ända fram till år 2030 vilket är väldigt positivt. Vi kommer att kunna öka närvaron i alla tre kommunerna i vårt polisområde och det kommer att ge effekt, säger Niklas Wilsson.

Wilsson ser framför allt att polisen kommer att hinna med sitt planerade arbete bättre.

– Vi kommer alltid att behöva prioritera akuta händelser, men ju fler vi är desto större chans att vi också kommer att kunna jobba med den verksamhet vi planerar, som bland annat utgår från våra medborgarlöften, säger Niklas Wilsson.

Även kommunpoliserna är fulltaliga igen, vilket innebär att Mathias Fager enbart jobbar i Markaryd från och med den 5 december.

– Mathias har behövt täcka upp i både Älmhult och Markaryd under en period, men från och med nu kommer han enbart att jobba som kommunpolis i Markaryd, där han vikarierar fram till våren som det ser ut nu, säger Niklas Wilsson.

Niklas Wilsson är chef för LPO Ljungby. - Med fler poliser kommer vi att bli mer synliga i alla tre kommunerna, säger han. Foto: Pressbild