Klik venligst
NYHETER 2024-05-23 KL. 16:00

Ojdå – här blev det lite fel

Av Per Brolléus

Ojdå. Här blev det fel… I Laholms Tidning som kommer nu i helgen blev det fel på en rubrik. Ni ser det, vi vet det. Ingen behöver ringa eller maila och berätta – vi är så medvetna om det.

Ojdå – här blev det lite fel
Foto: Tryckfelsnisse

Hade felet gjorts här på sajten så är det lätt att ändra, men på ett tryckt papper är det värre – lite av fascinationen med papperstidningen: Det går inte att ändra i efterhand.

I vilket fall som helst så kanske just den här artikeln blir den mest lästa i tidningen, den om de hårt kämpande ungdomarna som har fixat en basar – men som fick en rubrik om att rullstolsburna Berit är supernöjd med den kommunala servicen.

Vi skulle kunna skylla på väldigt högt tempo eller på en chefredaktör som tittat på varje sida för många gånger och blivit hemmablind eller på klassikern Tryckfelsnisse. Men, det spelar ingen roll.

Förresten, vem var den där Tryckfelsnisse som fått klä skott för alla misstag i tidningsvärlden i årtionden…?

Jag googlar…

Wkipedia ger mig följande: Tryckfelsnisse (av tryckfel och nisse) är en fiktiv person som skämtsamt ges skulden för tryck- och skrivfel. Uttrycket används i överförd bemärkelse även som orsak till fel i icke tryckt text. Som en förlängning av skämtet skrivs eller uttalas hans namn ibland fel, till exempel Tyrkfelsnisse eller Nyckfelstrisse.

Historiskt har uttryckt förekommit i svenska språket sedan 1875.

Oj, så länge. 1875.

Kollar även vad Tryckfelsnisse heter på engelska. Får två förslag.

1. misprint gnome

2. printers's gremlin

Ja, ja. Livet går vidare. Ingen skadade sig eller blev illa behandlad.

I helgen kommer tidningen ut. OM du inte får den så ska du anmäla det. Det är jätteviktigt för oss, för dig och inte minst våra annonsörer och bolaget som delar ut tidningen att allt funkar perfekt. Får du ingen tidning SÅ SKA DU KLICKA HÄR OCH ANMÄLA!