Klik venligst
NYHETER 2024-03-23 KL. 07:02

Nytt underhållsfritt utegym invigt

Av Johan W Jönsson

Godis och annat snacks hade skippats till förmån för ett nyttigare alternativ i form av frukt. Men bubbel i glasen blev det och bandklippning likaså. Nu är det nya utegymmet på Sparbanksvallen i Laholm invigt.
– Förhoppningen är att få dem, eller ska jag säga vi, som inte normalt är så träningsflitiga att träna mer, säger kultur- och folkhälsonämndens ordförande Gudrun Pettersson (C).

Nytt underhållsfritt utegym invigt
Härmed förklaras Laholms nya utegym invigt, sade kultur- och folkhäsonämndens ordförande Gudrun Pettersson och klippte bandet som hölls upp av adminstratör Pernilla Kjellsson och fastighetsförvaltare Joel Axelsson. Foto: Johan W Jönsson

Det var inte direkt något väder som lockade till utomhusträning. Likväl var det dags att inviga Laholms senaste utegym och det var en tapper skara som trotsade regnet.

– Det här gymmet kommer betyda jättemycket för invånarna i Laholm. Det är också ett startskott för att vi i nämnden kommit igång med folkhälsofrågorna på allvar, säger Pettersson.

De nya gymaskinerna har ställbara vikter och är väldigt enkla att justera. Trägymmen är kanske mer anpassade för den som är van vid att träna. Det nya gymmet passar alla.

Pernilla Kjellsson är administratör på fritidsenheten:

– Maskinerna är fantastiskt enkla att justera. Pensionärer har inte alltid så lätt för stockar och att häva sig själva. Detta är smidigt och riktar sig mot de flesta målgrupper, säger hon.

– Dessutom är det underhållsfritt. Trägymmen är tvungna att ses över på ett helt annat sätt och vi har begränsat med resurser. Jag tror att detta är framtiden, fortsätter Kjellsson.

Ida Thomasson och Marielle Nilsson som jobbar på Folkhälsocentrum instruerar träningssugna Ann Leeman i maskinen. Foto: Johan W Jönsson

– Det ska inte bara vara för dem som är igång och tränar. Jag hoppas att det blir en mötesplats där folk träffas och där de som är vana kan visa nybörjare, fyller Pettersson i.

Det gamla utegymmet låg utanför Lagaholmshallen. När det var uttjänt sågs en ny plats ut. Kommunen vill att Sparbanksvallen ska vara en yta för spontan aktivitet.

Kostnaden för nämnden blev cirka 300 000 kronor. Birgitta Lindström på gymleverantören Kompan Sverige AB berättar att varje maskin kostar mellan 50 000 och 70 000 kronor.

Även utegymmen i Hishult och Knäred har fått vardera en maskin av samma slag. Detta då marklyft har blivit förbjudet i trägymsform. Istället finns kettlebells på dessa platser.

Maskinerna på det nya gymmet är ställbara och enkla att justera. Foto: Johan W Jönsson

Birgitta Lindström från gymleverantören provtränar ivrigt påhejad av Pernilla Kjellsson som är aminstratör på fritidsenheten på Laholms kommun. Foto: Johan W Jönsson

Nämndsordförande Gudrun Pettersson klev ur sin comfortzone och in i en av de nya gymmaskinerna. Instruktionerna stod Marielle Nilsson för. Foto: Johan W Jönsson

Fotnot: På varje maskin finns en liten skylt med QR-kod som länkar till tillverkarens app, ”KOMPAN Fit”, där man får tydliga instruktioner och kan se filmer som visar hur man tränar just här.