Klik venligst
NYHETER 2022-08-25 KL. 12:32

Nytt konstgräs dröjer till 2023

Av Johan W Jönsson

Det blir ingen ny konstmattta på Glänninge Park under 2022. Kultur- och utvecklingsnämnden har skjutit fram projektet till nästa år trots att medel var tillsatta för ändamålet det här året. Det är frågan om själva underlaget som gjort att det hela dragit ut på tiden. ”Konstgräsfrågan idag är ren vetenskap”, säger fritidschefen Mats Altemyr.

Nytt konstgräs dröjer till 2023
Laholms FK:s sportchef Peter Åberg är bekymrad inför kommande försäsong. Att träna så mycket som LFK:s seniorer gör funkar inte på Glänninges uttjänta konstmatta. En ny matta dröjer till 2023. Foto: Johan W Jönsson

Konstgräset på Glänninge Park är tio år gammalt och slitet. Det har spelat ut sin roll och är mer eller mindre slut. Plastmattan ser mer ut som en heltäckningsmatta än något annat.

Det var meningen att konstgräset skulle läggas om under det här sommarhalvåret men så blir det inte. Konstgräs är en fråga som diskuterats flitigt. Inte minst ur en miljöaspekt.
– Det har hänt och händer otroligt mycket just nu. Vårt uppdrag är att hitta ett konstgräs som uppfyller vissa kriterier, säger Altemyr, som givit sig in i frågan med hull och hår.

Han läst in sig på området. De viktigaste kriterierna är nyttjandegrad och miljö. Enligt Mats var det ”rena grekiskan” i början men att det efter hand börjat klarna för honom.
– Jag skulle kunna prata om det i timmar. Miljöaspekten är viktig. Det handlar dels om hur planen sköts och dels om vilket underlag man använder.

För att minska spridningen av plast ska konstgräsplanerna byggas in och för att komma in och ut ska man passera en sluss med ett galler där granulatet ska skakas av och hamna i en behållare.
– Med rätt åtgärder tappar man mindre granulat på planerna. Då kommer mer att vara kvar och mindre kommer att behöva tillföras. Det får bättre effekt på planen och miljön påverkas mindre.

Att det tagit tid beror på att kommunen vill göra rätt. Mats förklarar att han utöver att ha läst på själv också pratat både med Fotbollförbundet och med andra kommuner.
– Ska vi kunna upphandla en konstgräsplan som ligger i framkant av dels det regelverk som gäller idag och dels det regelverk som kommer ganska snart är det bättre att ligga ett steg före.
– Låter vi det få ta ett år till och gör det på rätt sätt så har vi en konstgräsplan som uppfyller de kriterier som krävs för en rätt bra tid fram över.


Mats Altemyr är fritidschef i Laholms kommun. Foto: Rickard Gustafsson/arkiv


För Laholms FK gör dröjsmålet att klubben måste tänka till inför försäsongen 2023. Att träna så mycket som LFK gör på det uttjänta underlaget innebär en skaderisk för spelarna.
– Vi har haft en bra och öppen dialog med kommunen. Så sett känns det bra. Men det här ställer till det för oss inför kommande försäsong, säger LFK:s sportchef Peter Åberg.

På vilket sätt?
– Vi kan fortfarande använda konstgräset för barn och till viss del för ungdomar. Men sedan sliter det för mycket på kropparna med tanke på vår träningsmängd, säger Åberg.

Hur ska ni göra nu?
– Herrarna fick dispens att träna klockan 17 i Veinge i vintras. Vi får sätta oss ner med kommunen och göra någon form av kompromiss med tanke på nivån och divisionerna vi spelar i.
– Att träna så mycket som vi gör på ett konstgräs som är slut fungerar inte. Det sliter för mycket på knän och benhinnor. Lag som tränar ett par pass i veckan påverkar det inte på samma sätt.

Mats Altemyr svarar:
– Mellan den 1 november och den sista mars är det kommunen som fördelar tiderna. Det är vi som sköter fördelningen och försöker att göra det så bra som möjligt för alla.
– Som förening kan man tänka till. Vi har bra tider fredagskvällar och helger fram till försäsongsmatcherna drar igång. Då är planerna i princip outnyttjade, säger Altemyr.

Han hoppas att en upphandling ska vara klar i mars, april, maj nästa år så att konstgräset i Laholm kan läggas om kommande sommar.


Konstgräset på Glänninge Park är tio år gammalt och slitet. Foto: Johan W Jönsson