NYHETER 2023-12-04 KL. 06:02

Nya strandtoaletter äntligen invigda

Av Johan W Jönsson

Nu kan den nödiga äntligen nyttja Laholms kommuns nya strandtoaletter. Tanken var att de skulle finnas på plats innan årets badsäsong men bygglovet överklagades och projektet drog ut på tiden. Men nu är de på plats.
– Det är ett stort lyft för stranden! För mig är det här lite speciellt då det var ett av de första ärendena jag fick ta tag i när jag tillträdde som ny ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden, säger Thor-Gunnar Bjelland (M).

Nya strandtoaletter äntligen invigda
Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Thor-Gunnar Bjelland klipper bandet som förklarar de nya strandtoaletterna invigda. Foto: Johan W Jönsson

Snöflingorna singlade lite försiktigt ner mot den vita marken och salta bad kändes avlägsna när det var dags för invigning av de nya efterlängtade strandtoaletterna.

Å andra sidan är stranden en välbesökt plats året om och även den som tar en promenad längs kustremsan kan ju bli nödig. Toaletterna ska vara öppna hela året.

– De är öppna året runt klockan 8 på morgonen till klockan 20 på kvällen. Jag hoppas att alla blir glada och nöjda med våra nya fräscha toaletter, säger stadsträdgårdsmästare Anne van Hirtum.

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Thor-Gunnar Bjelland klipper bandet som förklarar de nya strandtoaletterna invigda. Foto: Johan W Jönsson

Toaletternas placering har justerats lite efter grannarnas önskemål. Det var en del i att det tog längre tid än planerat att få dem på plats. Bjelland tycker med facit i hand att det blev bra.

– Man behöver ju inte vara raketforskare för att förstå att de som bor närmst inte vill ha dem precis utanför sin terass. Ibland får man göra om och göra rätt, säger han.

De nya toaletterna är begåvade med utedusch, cykelpump och en rymlig handikapptoalett med skötbord. Byggnaden smälter väl in i omgivningen med växtlighet på taket.

– Jag tycker att det smälter väldigt väl in i området. De är byggda i ett material som gör att de ska hålla i många, många år. Det är hög kvalitet och robusta grejer, säger Bjelland.

Flera Mellbystrandsbor var nyfikna på de nya toalettbyggnaderna. Thor-Gunnar Bjelland visar skötbordet på handikapptoaletten. Foto: Johan W Jönsson

Strandtoaletterna, eller servicehusen, är inte billiga. De kostar 2 miljoner styck. Med vatten och avlopp ligger den totala kostnaden för de tre på 8 miljoner. Beräknad livslängd är 25 år.

– Det enda som fattas är ett galler innan man går in så att man får av sanden från fötterna innan man går in. Vår nämnd håller budget, så vi kanske hittar pengar till det också, säger Bjelland.

Toaletterna på Birger Pers väg och Kolonivägen i Mellbystrand är på plats. Den i Skummeslövsstrand sätts upp i april och kommer att ställas in varje höst.

– Den står mer oskyddad för stormar. Vi får ta en diskussion hur länge vi ska ha toaletterna öppna på sommaren. Det är nog smart att ha dem öppna längre än till åtta då, säger Bjelland.

Handikapptoaletten är rymlig och robust. Foto: Johan W Jönsson

Inne i servicerummet fylls toalettpapper och tvål på. Här kan allting ställas av och på. Den röda tråden är att det är lättskött för servicepersonalen. Foto: Johan W Jönsson

Thor-Gunnar Bjelland tycker att de nya strandtoaletterna blivit ett lyft för stranden. Foto: Johan W Jönsson

Luft för cykeln. Foto: Johan W Jönsson

Vatten och på sommaren möjlighet att ta en dusch utomhus för att få bort saltvatten och sand. Foto: Johan W Jönsson

Ny strandtoalett. Foto: Johan W Jönsson

Ny strandtoalett. Foto: Johan W Jönsson