Klik venligst
NYHETER 2024-07-09 KL. 06:02

Nu ska idrottshjältarna hyllas

Av Johan W Jönsson

Laholms kommun har inte haft för vana att lyfta fram idrottsprestationer. Men det ska det bli ändring på nu. Mästerskapsmedaljer och avancemang till högsta nationella serier ska uppmärksammas på ett publikt kommunalt evenemang.

Nu ska idrottshjältarna hyllas
Våxtorps BoIS damlag vann Superettan och spelar kommande säsong i pingisens högstaliga Pingisligan. Foto: Arkivbild

Våxtorps BoIS guld i Superettan i bordtennis, Anita Johnsson SM-guld i paradressyr, Alice Nilssons USM-silver, Kaj Karlssons SM-guld i veteranpingis och Alex Karlssons SM-silver i trial.

Ovan är bara några exempel på idrottsframgångar som Laholms Tidning skrivit om på senare tid. Nu vill Laholms kommun hylla sina idrottshjältar. Första tillfället sker till hösten.

– Vi har uppmärksammat att det finns föreningar och personer som gör fantastiska prestationer. Vi vill gärna uppvakta dem, säger kultur- och folkhälsonämndens ordförande Gudrun Pettersson (C).

– För att vi ska kunna göra det behöver vi ha en riktlinje så att vi gör likadant. Det får inte bli att vi gör på ett sätt med en och på något annat sätt med någon annan, fortsätter hon.

Idrottsutövare och föreningar får själva se till att uppmärksamma kommunen på framgångar. Sedan bedömer kommunen om kriterierna för att uppvaktas uppfylls.

– Det är ett gemensamt ansvar mellan kommunen och medaljvinnande idrottsföreningar eller individuella idrottsutövare att bevaka vilka som uppfyller kriterierna, säger Pettersson.

Det första tillfället sker som skrivet efter sommaren. Då ska personer eller lag som plockat SM-medaljer eller avancerat till högsta serien mellan 1 maj 2023 och 30 april 2024 hyllas.

– Det är inte så lätt för oss att bevaka och hålla reda på allt som händer. Det sker främst genom pressen. Vi marknadsför det här genom pressen och fritidsenheten, säger Pettersson.

Idrottsprestationer ska belönas med diplom och en symbolisk gåva. Budgeten är satt till 10 000 kronor per år och ska hanteras inom ramen för fritidsenhetens budget.

Hyllningen ska framåt i första hand ske vid kommunens nationaldagsfirande. I andra hand vid ett fullmäktigesammanträde eller annat likvärdigt publikt evenemang.

Laholms RF:s Anita Johnsson är en idrotssutövare som kan hyllas av Laholms kommun för sina SM- och NM-medaljer. Foto: Helena Ager/arkiv