Av Johan W Jönsson
Planen var från början att den nya lanthandeln på Signes konditori i Vallberga skulle öppnat redan i somras. Nu, ett halvår senare, är det äntligen dags att slå upp portarna.
– Det är verkligen ett ”äntligen, nu är vi i hamn”. Det tillkom mer arbete än vad vi tänkt oss men sedan ville vi verkligen ha det på ett visst sätt också, ler Helena Nilsson.
LT träffar Helena i hennes nya lanthandel i Vallberga dagen innan öppning och fortfarande återstår en del småputs. De sista detaljerna ska komma på plats och hyllorna ska fyllas på.
– Det har varit otroligt mycket jobb och att verkligen utforma konceptet så som vi ville ha det har tagit tid. Vi har ett stort nätverk med släkt, vänner och kollegor. Utan dem hade det inte gått.
Arbetet började för ett år sedan. Då presenterade Helena sina planer för LT. Tanken var en lanthandel med känsla av att kliva in i en annan tid och så är det verkligen.
– Det känns jättebra! Det har varit värt all väntan och allt arbete. Butiken har blivit precis så som jag vill ha den. Sedan finns det saker som vi hela tiden kommer utveckla när det kommer till utbudet.
Egna kakor trängs med noggrant utvalda delikatesser som polkagrisar från Gränna. Foto: Johan W Jönsson
I kafédelen är det inrett i gammal stil – det är en nostalgisk känsla. Hyllorna i butiksdelen påminner mycket om en gammal lanthandel och här finns såväl inredningsprylar som delikatesser.
– Man ska få en känsla när man kommer in här. Det ska inte bara vara en butik eller ett kafé. Man ska känna atmosfären och vilja komma tillbaka hit fler gånger, säger Helena.
Lanthandeln och kafédelen inne på konditoriet öppnar lördagen den 4 januari. Under invigningsdagen utlovar Helena öppningserbjudanden och hon hoppas på mycket folk.
– Många är nyfikna och har frågat när vi ska öppna. Så jag hoppas att folk vill komma hit och se hur det blev. Det är ju först när vi öppnar som jag verkligen vet om det varit värt allt slit, ler Helena.