NYHETER 2025-04-24 KL. 17:30

Nu har knölarna kommit upp ur jorden

Av Carina Nilsson

Årets pärepremiär på Bjäre blev rekordtidig. Den 24 april var det dags att plocka upp de första knölarna ur jorden på Stefan Olssons gård strax utanför Grevie.
Potatispremiären firades som sig bör med festliga potatisrätter, stort pressuppbåd, odlare och branschfolk.

Nu har knölarna kommit upp ur jorden
Svensk potatis arrangerar premiären av årets färskpotatis, där fem lantbrukare på Bjäre så gott som alltid är först. Foto: Peter Jakobsson

När den första frilandsodlade potatisen kommer upp ur marken är våren här på allvar tycker många. Men, det är en chansning varje gång berättar potatisodlare Stefan Olsson.

– Jag satte potatisen den första mars i år, tidigare går inte eftersom vi inte får lägga växtnäring förrän den första mars och det vill man göra samtidigt. När vi satte potatisen var det dimmigt och man såg knappt tio meter framför sig. Men det blev bra, med tre lager väv och möjlighet att vattna har det gått bra, säger han.

Sorten som odlas är Swift och den är en förklaring till den tidiga skörden.

Jonna Skoglund från Lidl och Caroline Skoglund från Coop berättar att konsumenterna efterfrågar mycket svenskproducerat. Foto: Peter Jakobsson

– Vi har blivit duktigare på att odla Swift, den växer snabbt och sätter knölar kvickt. Sedan har vi optimala förhållanden på Bjäre med lätt jord och vatten på tre håll omkring oss. Är det dessutom söderläge som här, så blir det ännu bättre, säger Stefan Olsson.

På plats fanns även fyra odlare till från Bjäre. Samtliga har fått fram färskpotatis till dagens skörd och det event som branschorganisationen Svensk potatis ordnar.

– Det finns fler på Bjäre som odlar, men alla vill inte synas i media. I år håller vi evenemanget på min gård, men vi brukar turas om. Vi har fina och bra råvaror i Sverige som det är viktigt att visa, säger Stefan Olsson.

Evenemanget lockar också dagligvaruhandeln och branschfolk. Caroline Skoglund är butikschef på Coop i Hjärup.

– Vi fick en del förfrågningar om färskpotatis redan vid påsk, vi märker att konsumenterna efterfrågar den, och som butik vill vi gärna lyfta svenska råvaror.

Hon får medhåll av Jonna Skoglund från Lidl.

På plats fanns också Sofiero slottsrestaurang, med kockarna Marcus Nemrin och Annie Nielsen som tillagade tre små rätter med färskpotatis.Foto: Peter Jakobsson

– Vi märker att kunderna vill ha det svenska och vi jobbar mycket med vårt varumärke Matriket, där allt är svenskt.

Några som också uppskattar den svenska färskpotatisen är våra grannar i öst. Arnold Ebbesson är en av Bjäreodlarna som skickar färskpotatis till Finland varje år.

– Jag tror det kommer i gång nu i slutet av april. Färskpotatisen har en stark ställning i Finland och de uppskattar verkligen de svenska primörerna. Deras geografiska läge gör ju att vi ligger veckor före deras egen produktion. Men hur mycket folk unnar sig är också en plånboksfråga, det märks att det är lågkonjunktur.

Under dagen berättade journalisten Lennart Wikström att det finns 700 professionella potatisodlare i Sverige. Det är en siffra som Jennifer Nilsson Selander och Sophie Pålsson från potatisgrossisten LPM i Laholm gärna vill höja.

– Det behövs fler som odlar potatis. Det har varit en period med dålig lönsamhet men med ett högre pris blir det fler som vill fortsätta. Det är bra att vi får bredden, från den allra tidigaste färskpotatisen som kommer här på Bjäre till höst- och vinterpotatis som det odlas mer av i Laholm, säger de.

På plats fanns också Sofiero slottsrestaurang, med kockarna Marcus Nemrin och Annie Nielsen som tillagade tre små rätter med färskpotatis.

– Potatis är en favorit i vår restaurang. Den är alltid uppskattad och lätt att variera. Den passar också väldigt många. Min egen favorit av färskpotatisrätterna idag är den enklaste av de alla: en smörslungad färskpotatis. Vi har potatis, smör, dill, gräslök och flingsalt. Mer behövs egentligen inte när det är en bra råvara, säger hon.

Dagligvaruhandeln och grossister fick sedan de första tio kilona för att använda på inspirerande och nytänkande sätt.

Priset blev 300 kronor kilot.

Svensk potatis arrangerar premiären av årets färskpotatis, där fem lantbrukare på Bjäre så gott som alltid är först. Foto: Peter Jakobsson

Jennifer Nilsson Selander och Sophie Pålsson från potatisgrossisten LPM ser gärna att potatisodlarna blir fler. Foto: Peter Jakobsson